Kataryna Prokopenko i Yulya Fedosiuk, supruge dvojice zapovjednika bojne Azov, sudjelovale su u srijedu 11. svibnja na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra i na kraju su se nakratko susrele s Papom. Došle su u Rim pozdraviti Papu i zatražiti pomoć za svoje supruge koji se nalaze u Azovastalu, mariupoljskoj čeličani koja je tjednima bojno polje i epicentar drame sukoba u Ukrajini, prenio je Vatican News.

Bio je to kratki trenutak, koji je trajao nekoliko minuta, ali su ga dvije žene novinarima na Trgu sv. Petra nakon audijencije opisale kao „povijesni trenutak“.

Vrlo mlade, jedna iz Kijeva, druga iz Lavova, obje sada na putu za Njemačku, odgovarale su na pitanja spuštenih očiju i izgovarajući svaku rečenicu s uzdahom. Rekle su da govore u ime otprilike 500 supruga vojnika u Azovstalu. „Ovo nam je slomilo srce“, kazale su novinarima opisujući susret s Papom. „Ne mogu niti objasniti što sam osjećala u tom trenutku. Bila sam malo nervozna, jer je to povijesni trenutak i svi se nadamo da će pomoći u spašavanju života naših supruga i vojnika Azovstala. Nadamo se da će nam ovaj susret dati priliku da im spasimo živote“, kazala je Yulya. Ona i njezina suputnica sada imaju samo jednu nadu: da se ukrajinski borci mogu evakuirati u treću zemlju. U tom slučaju, uvjeravaju, „spremni su položiti oružje“: “Svi smo spremni pomoći im, nadam se. Učinit ćemo sve što je moguće da ih spasimo”.

Dvije mlade Ukrajinke s papom Franjom razgovarale su na engleskom, detaljno opisujući situaciju u Azovstalu, gdje je oko 700 ranjenih vojnika, s udovima u gangreni ili amputiranima. Mnogi su, prema izvještaju dviju žena, umrli i nisu pokopani prema kršćanskoj tradiciji. Tijela se nastavljaju raspadati jer nema hladnjača. Osim vojske, djevojke kažu da je u podzemlju čeličane još uvijek mnogo civila, uglavnom obitelji vojnika koje se boje evakuacije. Strah ih je da će njihovi supruzi biti mučeni i ubijeni.

Situaciju pogoršava nestašica zaliha: nedostaje hrane, vode, medicinskih potrepština, a posljednja bolnica uništena je bombama. „Situacija je strašna i svi to osjećamo, pratimo odavde, dok sjedimo. Svaki dan gledamo ove strašne vijesti“, objasnile su. Te informacije telefonskim putem im javljaju muževi. Jedan je večer prije nazvao svoju suprugu, a ona, u suzama, kaže da ga je uvjeravala da će „učiniti sve“ da mu spasi život. „Oprostite što sam jako nervozna“, povjerila se novinarima, navodeći i da ju je suprug prije dva dana zamolio da potraži članak o tome kako što dulje živjeti bez vode. „Takva je situacija!“.

Katarina i Yulya zamolile su Papu za pomoć kako bi se odmah omogućili humanitarni koridori za evakuaciju preostalih osoba iz čeličane. Papa im je obećao molitvenu podršku i rukovao se s dvjema ženama. Inzistirale su da Papa pođe u Ukrajinu ili možda u Moskvu – kako je i sam izrazio svoju namjeru – kako bi razgovarao s Putinom i posredovao da dođe do prekida rata.

Dvije djevojke apeliraju i na međunarodnu zajednicu da formira „jaku koaliciju“ koja će im omogućiti premještaj u treće zemlje. Koje zemlje? “Ovisi o tome koje ih imaju hrabrosti dočekati. To može biti Turska, Švicarska ili bilo koja druga država koja ih želi prva evakuirati, pomoći i spasiti. Očekujemo to… Ako naši muževi mognu otići u treću zemlju, išle bismo s njima. Tada se nadamo da ćemo se vratiti u Kijev i u Ukrajinu koju volimo. Za nas je važna, ne želimo biti izbjeglice”, prenose njihove riječi Salvatore Cernuzio i Francesca Merlo za Vatican News.