Foto: Vatican Radio

Djeca gladuju u izbjegličkim logorima, a trgovci oružjem vesele se u udobnim dvoranama – papa je Franjo, predočavajući tu sliku u propovijedi na jutarnjoj svetoj misi u kapeli doma Sveta Marta, komentirao liturgijsko čitanje iz Poslanice svetoga Jakova, rekavši da mir ne može biti samo „riječ“, potaknuo je kršćane da se ne navikavaju na sablazan rata.

Odakle dolaze ratovi i svađe među vama? Polazeći od toga apostolova upita Papa je osudio sve ratove. Komentirajući prepiranje Isusovih učenika oko toga tko je među njima najveći, Papa je ustvrdio da „rat nastaje kad se srca udalje“. Svaki dan u novinama čitamo o ratovima, o podjelama, nemirima i ljudskim žrtvama – podsjetio je papa Franjo dodajući:
Čini se da su mrtvi postali sastavnica svakodnevne bilance. Navikli smo se čitati o tim stvarima kao da je to normalno. A kad bismo u ovom trenutku pobrojili sve ratove koji se vode u svijetu, zacijelo bismo dobili veoma dugi popis. Čini se da nas je obuzeo duh rata. Priprema se obilježavanje obljetnice Prvoga svjetskoga rata koji je za sobom ostavio milijune mrtvih… Svi su sablažnjeni! Ali takvo stanje traje i danas. Umjesto svjetskoga rata, posvuda se vode mali ratovi; narodi su podijeljeni… Ubijaju se među sobom da zaštite vlastite interese – ustvrdio je Sveti Otac.

Odakle ratovi i svađe među vama? – upitao je Papa ponavljajući riječi iz Jakovljeve poslanice, te odgovorio: Ratove, mržnju i neprijateljstvo ne kupujemo na tržnici – ovdje su – u srcu. Rekao je da kad su im, kao djeci, pričali povijest Kajina i Abela, da su se sablažnjavali jer nisu mogli shvatiti da bi netko bio sposoban ubiti svojega brata. Danas se, nažalost, između sebe ubijaju milijuni ljudi. I na to smo se navikli. Prvi nas svjetski rat sablažnjava, a zapravo je taj rat posvuda; prikriven je pa nas i ne sablažnjava. Mnogi umiru zbog komadića zemlje ili častoljublja; zbog rasne mržnje ili zbog nečije zavisti. Požuda nas uvlači u rat; u svjetovni duh – kazao je Papa.

Obično se pred nekim sukobom nađemo u čudnoj situaciji: pokušava ga se riješiti svađom: jezikom rata. Zar govor mira nema prednost?! A posljedice? Zamislite izgladnjelu djecu u izbjegličkim logorima… Razmišljajte samo o tomu: to je plod rata. A ako želite, razmišljajte i o udobnom druženju, o slavljima koja organiziraju vlasnici ratne industrije, o udobnom životu proizvođača oružja – potaknuo je papa Franjo.

Što nam se događa u srcu?, upitao je Papa. Apostol nam Jakov daje jednostavan savjet: „Približite se Bogu i On će se približiti vama“. Duh rata nas udaljuje od Boga, a on nije negdje daleko, nego je i u našoj kući. Kolike su obitelji uništene jer otac i majka nisu sposobni pronaći put mira i radije ratuju, ganjaju se po sudu… Rat uništava! Odakle ratovi i svađe među vama? Zar ne iz vaših požuda? U srcu su! Danas vam predlažem da molite za mir, za mir koji je, čini se, samo govor i ništa više. Da taj govor bude djelotvoran, prihvatimo savjet apostola Jakova: „Priznajte svoju bijedu!“

Iz te bijede, nastavio je Papa, proizlaze ratovi: u obiteljima, u četvrtima i posvuda. Tko je od nas zaplakao čitajući novine, ili videći na televiziji slike brojnih mrtvih? Smijeh vaš neka se u plač preobrati, a radost u žalost… To je ono što danas, 25. veljače, treba činiti kršćanin, pred brojnim ratovima: plakati, žalostiti se; poniziti se… Neka Gospodin omogući da to shvatimo i neka nas očuva od privikavanja na vijesti o ratu – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net