Od 12. do 13. travnja 2018. godine održao se prvi susret predsinodalnog vijeća posebne Biskupske sinode za panamazonsku regiju, koji je predvodio papa Franjo – priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Za vrijeme sastanka izrađen je pripremni dokument za spomenutu sinodu koja će se održati 2019. godine na temu „Amazonija: novi putovi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“.

Za vrijeme rasprave istaknuta je važnost panamazonske regije za čitav planet. Članovi Vijeća i stručnjaci na poseban su način raspravljali o pastoralnoj situaciji na tom području te o nužnosti da se otvore novi putovi za bolju integraciju Evanđelja u stanovništvo, naročito u domorodačke narode. K tomu su razgovarali o ekološkoj krizi u Amazoniji te o potrebi promicanja cjelovite ekologije, u skladu s enciklikom „Laudato si’“.

Kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode, Svetom Ocu je na početku susreta zahvalio na njegovoj prisutnosti te je uputio poseban pozdrav članovima predsinodalnog Vijeća i stručnjacima od kojih su neki članovi Panamazonske Crkvene mreže (REPAM).

Predsinodalno je vijeće na kraju rasprave odobrilo pripremni dokument koji sadrži završni upitnik. Tekst će potom biti proslijeđen biskupskim konferencijama koje će sudjelovati na sinodi i drugim ovlaštenim tijelima kako bi započele predsinodalne konzultacije. Papa Franjo je na kraju sastanka zahvalio članovima Vijeća i drugim sudionicima na njihovu doprinosu i na duhu zajedništva koji se očitovao za vrijeme susreta.

Radio Vatikan | Bitno.net