Foto: Shutterstock.com

Ono uzaludno krvoproliće – kako ga je nazvao Benedikt XV. – prouzrokovalo je milijune žrtava i neizmjerno razaranje – rekao je papa Franjo spominjući se Prvoga svjetskog rata. Sutra će biti dan žalosti u spomen na tu dramu. Dok se spominjemo tog tragičnog događaja, želim da se nikada ne ponove pogrješke iz prošlosti, nego da se misli na lekcije iz prošlosti, čineći to da uvijek prevladaju razlozi mira, i to kroz strpljivi i hrabri dijalog.

Papa je svoje misli posebno upravio na tri krizna područja; na bliskoistočno, iračko i ukrajinsko. Molim vas da i dalje budete sjedinjeni sa mnom u molitvi da pučanstvu i vlastima tih područja Gospodin dade potrebnu mudrost i snagu kako bi odlučno išli naprijed putom mira, rješavajući svaki spor ustrajnošću dijaloga i pregovora, te snagom pomirenja – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Neka se u središte svake odluke ne stavljaju pojedinačni interesi, nego opće dobro i poštovanje svake osobe. Zapamtimo da se ratom sve gubi, a mirom se ne gubi ništa. Braćo i sestre, nikada rat! Nikada rat! – ponovio je Papa.

Pritom je posebno spomenuo djecu, kojoj se – kako je rekao – oduzima nada u dostojan život, u budućnost. Mislim na mrtvu djecu, ranjenu, osakaćenu, djecu siročad, djecu čije su igračke ratni ostatci, djecu koja se ne znaju smijati. Prestanite, molim vas! Od svega vas srca to molim. Vrijeme je da prestanete! Prestanite, molim vas!

Nadahnut pak evanđeoskim prispodobama iz današnje liturgije, papa je Franjo kazao da se Kraljevstvo Božje može otkriti iznenada, kao što se dogodilo s čovjekom na njivi koji je orao i pronašao neočekivano blago; ili pak s trgovcem koji je tragao za lijepim biserjem, i konačno pronašao dragocjeni biser. U oba slučaja blago i biser vrijede više od svega drugog dobra. Nije im potrebna prosudba, nije im potrebno razmišljanje; odmah uočavaju neusporedivu vrijednost toga što su pronašli, i spremni su za to izgubiti sve.

Takvo je Kraljevstvo Božje – istaknuo je Papa. Tko upozna Isusa, tko Ga osobno susretne, ostaje zadivljen, privučen tolikom dobrotom, tolikom istinom, ljepotom, a sve to u velikoj poniznosti i jednostavnosti. Tražiti Isusa, susresti Isusa, to je veliko blago – napomenuo je Sveti Otac.
Evanđelje ti daje upoznati pravoga, živoga Isusa; govori tvom srcu i mijenja ti život. Možeš uistinu promijeniti način života, ili pak nastaviti raditi ono što si prije radio, ali ti si drugi čovjek, ponovno si rođen; pronašao si ono što daje smisao, okus, i svjetlost svemu, pa i trudu, trpljenju, i smrti – rekao je papa Franjo. Sve dobiva smisao kada pronađeš to blago koje Isus naziva Kraljevstvom Božjim. To je ono što Bog želi, i zbog čega je Isus darovao samoga sebe sve do smrti na križu, kako bi nas oslobodio moći tmine i prenio u kraljevstvo života – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru.

RV | Bitno.net