U prisutnosti pape Franje, u ponedjeljak, 21. listopada, održana je 14. opća kongregacija Sinode o Amazoniji, na kojoj je, pred 184 sinodskih otaca, predstavljen nacrt Završnoga dokumenta

Jučer prijepodne, u prisutnosti pape Franje, održana je 14. opća kongregacija posebne Biskupske sinode za Panamazonsko područje, koja je u tijeku u Vatikanu do 27. listopada. Glavni izvjestitelj kardinal Claudio Hummes, nadbiskup São Paula u miru i predsjednik Panamazonske crkvene mreže (REPAM), predstavio je u Sinodskoj dvorani nacrt završnoga dokumenta te posebne sinode. Tekst, koji sadrži rezultate izlaganja održanih tijekom radova, sada će razmotriti manje skupine kako bi razradile „zajedničke vidike“.

Program sljedećih dana

Te će prijedloge – u srijedu i četvrtak – glavni izvjestitelj i posebni tajnici, uz pomoć stručnjaka, unijeti u Završni dokument. Potom će tekst pregledati Povjerenstvo za sastavljanje dokumenta, a u petak poslijepodne, tijekom 15. opće kongregacije, bit će pročitan. Na kraju, u subotu poslijepodne, na 16. općoj kongregaciji, glasat će se o Završnom dokumentu.

Propovijed nadbiskupa Cabrejosa Vidartea

I današnja je kongregacija, po običaju, započela molitvom Trećega časa. Propovijed je održao msgr. Miguel Cabrejos Vidarte, nadbiskup Trujilla i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koji je istaknuo primjer svetoga Franje i Pjesme stvorova. Za Franju – istaknuo je nadbiskup – ljepota nije pitanje estetike nego ljubavi, bratstva po svaku cijenu, milosti po svaku cijenu. Taj Asiški svetac prihvaća sva stvorenja s ljubavlju i nikad viđenom privrženošću, te im govori o Gospodinu potičući ih da Ga slave – rekao je nadbiskup.

Poznavati, prepoznati i vratiti

Poznavati, prepoznati i vratiti – dodao je msgr. Cabrejos Vidarte – riječi su koje obilježavaju ‘ritam’ duhovnoga hoda Asiškoga siromaška, odnosno to znači upoznati najveće Dobro, prepoznati Njegove blagodati i vratiti Mu hvalu. Za svetoga Franju, naime, grijeh je prisvajanje volje, ali i dobra koje Gospodin čini u ljudskom biću; hvala, naprotiv, znači vraćanje.

Bog – Otac sviju i svega

Sve stvoreno će, dakle, kako kaže sveti Franjo u Pjesmi stvorova, posredovati u upravljanju hvale Bogu. Ono, naime, ispunja prazninu ljudskoga bića koje je zbog grijeha lišeno glasa dostojnoga za hvalu Stvoritelju. Sveti Franjo u Bogu otkriva mjesto stvaranja i sve stvoreno vraća Bogu, jer u Njemu vidi Oca sviju, ali i Oca svega – istaknuo je nadbiskup.

Jučerašnji su radovi završili izlaganjem posebnog gosta koji se osvrnuo na temu cjelovite ekologije, posebno u odnosu na klimatske promjene.

Vatican News | Bitno.net