U Vatikanu je u četvrtak 1. listopada održana konferencija za tisak na kojoj su predstavljeni dobitnici nagrade Ratzinger 2020. i inicijative vatikanske zaklade Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. Dobitnici ovogodišnje nagrade su prof. Jean-Luc Marion i prof. Tracey Rowland.

Prof. Jean-Luc Marion (rođen u Parizu 1946.) filozof je i teolog. Studirao je na École Normale Supérieure. Predaje metafiziku od 1981. najprije na Nanterreu (Pariz X), a zatim od 1995. na Sorboni (Pariz IV). Marion je francuski akademik od 2008., autor je brojnih publikacija i direktor nekih prestižnih nizova. Bio je član Papinskog vijeća za kulturu. Redovito surađuje s međunarodnim časopisom Communio.

Prof. Tracey Rowland rođena je 7. srpnja 1963. godine u Australiji. Studirala je pravo, a zatim filozofiju i političku filozofiju na sveučilištima u Queenslandu i Melbourneu. Doktorirala je na Sveučilištu Cambridge na temu odnos teologije dvadesetog stoljeća i ideje kulture, s posebnim osvrtom na filozofiju Alasdaira MacIntyrea i teologiju Henrija De Lubaca i Josepha Ratzingera. Stekla je licencijat i doktorat iz teologije na Lateranskom sveučilištu u Rimu. Trenutno je voditeljica katedre svetog Ivana Pavla II. Teologije na Sveučilištu Notre Dame u Australiji. Objavila je preko 150 članaka. Član je uredništva međunarodnog časopisa Communio. Njezina nastavna i istraživačka djelatnost obuhvaća različita područja teologije, posebno fundamentalnu teologiju, teološku antropologiju i ekumenizam. Član je Međunarodne teološke komisije od 2014. godine.

Dodjeljivanje ovogodišnje nagrade predviđeno je za 14. studenog u Apostolskoj palači, a dobitnicima će nagradu, kao i prethodna izdanja, podijeliti papa Franjo ako to epidemiološke prilike budu dopuštale. Do sada je nagradu Ratzinger dobilo ukupno 22 osobe iz 15 zemalja i s pet različitih kontinenata.

Zaklada Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. osnovana je 2010. godine s ciljem promicanja studija i publikacija o djelu i mislima Josepha Ratzingera – Benedikta XVI., te, općenito, u cilju promicanja teoloških studija i srodnih disciplina. Konkretne inicijative utvrđene Statutom su sljedeće: 1. nagrade za znanstvenike i zaslužna djela; 2. znanstveni skupovi, susreti i publikacije; 3. stipendije za doktorande.

Najvažnija i najpoznatija inicijativa je Ratzingerova nagrada koja je ove godine doživjela svoje deseto izdanje. Potencijalne dobitnike papi Franji predlaže Znanstveni odbor (sastavljen od pet članova: kardinali A. Amato, K. Koch, G. Ravasi, L. Ladaria i regensburški biskup mons. Rudolf Voderholzer), a Sveti Otac ih odobrava.