Državni tajnik kardinal Pietro Parolin u razgovoru s Ignaziom Ingraom, vatikanistom talijanskog informativnog programa Tg1, govorio je o učiteljstvu mira uskoro blaženog Ivana Pavla I. te o aktualnome ratu i opasnosti nuklearne katastrofe.

„Želimo mir“, rekao je Ivan Pavao I., koji će u nedjelju biti proglašen blaženim, u svojem prvom obraćanju Urbi et Orbi. Jedna je to od šest želja s kojima je papa Ivan Pavao I. započeo svoj pontifikat, prisjetio se u intervjuu kardinal Pietro Parolin. Među ostalim, tadašnji je Petrov nasljednik istaknuo kako treba dati prednost svim inicijativama koje mogu zaštititi i povećati mir u nemirnom svijetu. „Ta pažnja i ta briga za mir bila je jedna od središnjih točaka njegova kratkog pontifikata, vezana prije svega za događaje u Camp Davidu, a potom i za traženje mira između Židova i Palestinaca, između Izraela i Palestine“, komentirao je kardinal Parolin. Različite su bile inicijative pape Lucianija u njegovom kratkom pontifikatu, rekao je sadašnji državni tajnik, citirajući i papu Franju koji je u predgovoru dokumentima Lucianijevog pontifikata, rekao kako je Ivan Pavao I. pokazao koliko je mir blizak srcu Crkve.

Papa Ivan Pavao I., prisjetio se kardinal Parolin, bio je pastir blizak ljudima i pozoran na njihove konkretne potrebe. Glavna karakteristika Albina Lucianija bila je poniznost, vrlinu koju je u potpunosti živio te ju čak odabrao kao svoje geslo u kojem je zagovarao „humilitas“ svetog Augustina i svetog Karla Boromejskog. „Imamo veliku potrebu za poniznošću u našem svijetu“, rekao je kardinal Parolin, citirajući Benedikta XVI., koji je kazao kako je „poniznost duhovna ostavština koju Ivan Pavao I. ostavlja svijetu”.

Inače, kardinal Pietro Parolin potječe iz istoga kraja kao i Albino Luciani – iz regije Veneto. U intervjuu, kardinal je podijelio i svoje osobno iskustvo. „Bio sam mlad, imao sam 23 godine, još sam bio sjemeništarac i nisam upoznao papu Lucianija. Ali iznad svega sjećam se iznenađenja: ovako sam proživio njegov izbor, jer nitko nije očekivao da će u 26 sati biti izabran za papu kada su predviđanja rekla da će tko zna koliko još trajati i biti patnje. I onda, naravno, iznenađenje viješću o njegovoj smrti. Sjećam se da sam rekao: ali nije li Papa upravo umro? I, umjesto toga, napustio nas je Ivan Pavao I.“

Nastavljajući na temu mira, državni se tajnik osvrnuo i na rat u Ukrajini. „Promatram s krajnjom zabrinutošću jer ovaj rat traje već dugo, već je prošlo šest mjeseci od početka ovog sukoba sa svim užasima koje ovaj rat nosi: vrlo jaki pridjevi korišteni su u nedavnoj izjavi Svete Stolice da to opiše, smatram da odražava i moj osobni stav i cjelokupni stav i osjećaj Svete Stolice, počevši od Svetog Oca“.

Prije svega, zabrinjava mogućnost da neće biti izgleda i prilika za rješenje pregovorima. „Ostajemo uvijek na raspolaganju, u smislu da nikome ne zatvaramo vrata, nastojimo svim uključenima, protagonistima, ponuditi mogućnost pronalaženja neutralnog terena na kojem će se susretati i tražiti rješenje koje je, kako je rekao Ivan Pavao I. o sporazumima iz Camp Davida, ‘pošteno i potpuno rješenje’“.

Govoreći o opasnosti nuklearne katastrofe, kardinal je kazao kako je poziv izbjeći bilo kakvu eskalaciju, posebno kada je riječ o atomskoj bombi, znajući kakve bi bile posljedice ako bi došlo do samo jednog slučajnog pogrešnog koraka u tom smjeru. „Poziv je uvijek isti: na mudrost, poziv na umjerenost, na traženje miroljubivih rješenja“, rekao je državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Kardinal je pozvao i katolike u Italiji da se uključe u trenutnu političku raspravu uoči izbora kasnije ovog mjeseca. Potaknuo je vjernike da „progovore i budu uzeti u obzir“ zbog svoje povijesti i sadržaja svojih prijedloga – uključujući i one nadahnute socijalnim naukom Crkve – koji mogu dati učinkovite odgovore na probleme zemlje, ali i na politiku.