Papa Franjo je na svojem Twitter računu objavio sliku Krista na križu, te ju popratio snažnim riječima, prevedenima na ukrajinski i ruski jezik. Te su riječi već prisutne u enciklici Fratelli tutti, dokumentu koji u bratstvu vidi ključ za život u miru, a koje nas u ovim danima nasilja i smrti ne ostavljaju ravnodušnima. Tweet na računu @Pontifex prati hashtag #PreghiamoInsieme (Molimo zajedno) i #Ucraina. Upravo je molitva ono što je Papa snažno zatražio određujući da 2. ožujka, Čista srijeda, bude dan posta i molitve za mir.

„Svaki rat naš svijet čini gorim od onoga kakvog ga je zatekao. Rat je neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna predaja, poraz pred silama zla.“

Osim toga, Tajništvo Njegova Blaženstva Svjatislava Ševčuka, višega kijivsko-haličkoga nadbiskupa Ukrajinske grkokatoličke Crkve, sa sjedištem u Rimu, u jednom je priopćenju izvijestilo o jučerašnjem telefonskom razgovoru Pape s nadbiskupom. Papa Franjo je tražio informacije o situaciji u Kijivu i općenito u Ukrajini, te izrazio spremnost da učini sve što je u njegovoj moći. Tijekom razgovora interesirao se za stanje biskupā i svećenikā na teritorijima koji su najviše pogođeni ruskom vojnom operacijom. Papa je zahvalio Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi na njezinoj blizini s narodom, na odluci da ostane uz njega i na tomu što je stavila na raspolaganje podzemne prostore katedrale u Kijivu, koji su postali pravo sklonište. Na kraju je zajamčio svoje molitve i udijelio blagoslov trpećem ukrajinskom narodu.

Podsjetimo, jučer je papa Franjo oko podneva otišao u Veleposlanstvo Ruske Federacije pri Svetoj Stolici, kojoj je na čelu veleposlanik Aleksandar Avdejev, te u razgovoru koji je trajao oko 30 minuta, izrazio svoju zabrinutost zbog rata u Ukrajini.