– O tomu se već govorilo na općim kongregacijama prije konklava, a ja sam osobno rekao da bi bilo prikladno da ima savjetnike iz lokalnih Crkvi te da o preustroju Kurije valja ponovno promisliti. Iznenadilo me jedino to što sam i ja u skupini, ali tako je Papa odlučio – primijetio je kardinal Marx.

Na primjedbu da je u skupini kardinala zastupljena opća Crkva, rekao je da su sa svih kontinenata kardinali birali Papu, i oni su dužni, ako to želi Sveti Otac, biti njegovi savjetnici. Razvidno je da je Papa želio da u skupini bude zastupljena opća Crkva, a to je pozitivan znak – rekao je kardinal.

Na upit o međusobnom poznavanju kardinala, rekao je da je neke upoznao tijekom općih kongregacija kardinala i konklava. – Neke sam, primjerice kardinala Kinšase i kardinala Maradiagu, poznavao jer smo se često susretali u Kuriji – kazao je kardinal dodajući da još ne zna što im je činiti prije susreta u listopadu, te dodao: Papa je uputio jasnu poruku cijeloj Crkvi da želi imati savjetnike i da želi preustroj Kurije: nadam se da će u to biti uključena opća Crkva, rekao je kardinal dodajući da to baca novo svjetlo na odnos Rimske kurije i lokalnih Crkvi. To smatram znakom iako još nisu učinjeni prvi koraci – ustvrdio je kardinal.

Na upit što misli o novom Papi, rekao je da je sve više uvjeren da ga je Bog darovao. Nakon njegova izbora, sve nas je iznenadilo to što smo doživjeli tijekom konklava; pitali smo se što će se sada dogoditi premda smo svi bili uvjereni da je izbor bio znak Duha Svetoga. Nakon prvih tjedana pontifikata, želim istaknuti da se uvjerenje obistinilo. Svi smo optimisti, također i župe, posvuda se osjeća novo ozračje stoga sam jako veseo – zaključio je kardinal Marx. (rv/bitno.net)