Meksička dopisnica iz Vatikana Valentina Alazraki i američki kolega Philip Pullella, najdužega staža, odličje – križ reda Pija IX. (Ordo Pianus) primili su iz Papinih ruku. „Mi smo suputnici”, rekao im je Papa, misleći na mnoga zajednička putovanja kao i susrete na tiskovnim konferencijama u tijeku godina. Dodao je da je to ujedno priznanje cijeloj profesiji. Papa im je poželio sve najbolje, ističući „da ih prati i cijeni kao vrlo vrijedne”, dodajući da njihova zadaća pojasniti svijet i učiniti ga razvidnijim, nije laka. Papa je zahvalio i novinarima koji su pridonijeli da se čuje glas žrtava zlostavljanja u Crkvi, kako ih se ne bi moglo zatajiti, prenosi Vatican News.

Alazraki, rođena 1955., dopisnica je informativnoga programa meksičke Noticieros Televisa u Rimu, zadužena za Vatikan, od godine 1970. Prema vlastitim riječima pratila je sv. Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i papu Franju na ukupno 154 putovanja. Posebni je odnos imala prema poljskom Papi, o kojemu je napisala i više knjiga.

Pullella je također više desetljeća rimski i vatikanski dopisnik za američku agenciju Reuters te je pratio pape na mnogim njihovim putovanjima. Prema vlastitim riječima, prvi je i dosad jedini američki novinar koji je intervjuirao papu Franju.

Papa je novinarima savjetovao „slušati, produbljivati ​​i ispričati”. Slušanje u novinarstvu uvijek prati osobni susret, što zahtijeva vrijeme, ali je bitno. Upozorio je na „tiraniju stalnoga „bivanja online”, novinari bi trebali „izlizati cipele”, izići iz redakcija i kretati se ulicama kako bi susreli ljude i uvjerili se kako danas žive.

Papa je također upozorio da Crkva nije politička organizacija s lijevim i desnim krilom; nije niti multinacionalna kompanija s marketinškom strategijom. Crkva želi svijetu prenijeti Božju poruku; sastavljena je od muškaraca i žena koji čine i pogreške. Stoga je Papa novinare pozvao da to uzmu u obzir te im zahvalio „što traže istinu jer samo istina oslobađa”.