Istinska se mladost ostvaruje u služenju životu, a vjera je u Božju ljubav pravi odgovor za suzbijanje zla – istaknuo je papa Benedikt XVI. u podnevnom nagovoru na Dan za život, u nedjelju, 5. veljače, te u vidiku sljedećega Svjetskog dana bolesnika.

Vjera

Nadahnut nedjeljnim Evanđeljem, Sveti se Otac osvrnuo na stanje bolesti, odnosno na – kako je rekao – tipično ljudsko stanje u kojemu snažno osjećamo da nismo samodostatni, nego su nam potrebni drugi. U tom smislu možemo, paradoksalno, reći da bolest može biti koristan trenutak u kojemu se može osjetiti pozornost drugih, i može se drugima posvetiti vlastita pozornost! – istaknuo je Papa.
Bolest je ipak uvijek kušnja – dodao je Sveti Otac – koja može postati duga i teška. Kada ne dolazi do izlječenja, i trpljenje se produžuje, možemo se osjetiti pritisnutima, izdvojenima, i tada naš život klone. Kako imamo reagirati na taj napad Zla? – upitao je Papa. Zacijelo odgovarajućim liječenjem, ali postoji nešto odlučujuće i temeljito s čim se valja suočiti s bolešću, a to je vjera, (…) vjera u Božju ljubav – istaknuo je Sveti Otac. To je pravi odgovor koji korjenito pobjeđuje Zlo. Kao što se Isus sa Zlim suočio snagom ljubavi koja mu je dolazila od Oca, tako se i mi možemo suočiti i pobijediti kušnju bolesti imajući srce uronjeno u Božju ljubav.
Napomenuvši potom da svi poznajemo ljude koji su podnijeli strašne patnje, jer im je Bog pružao duboki mir, Papa je spomenuo blaženu Chiaru Badano, koja je preminula u cvijetu mladosti, i koja je, iako bolesna, bila sposobna darivati drugima svjetlost i pouzdanje. Međutim, svima nam je u bolesti potrebna ljudska toplina – napomenuo je Sveti Otac te dodao – Kako bismo utješili neku bolesnu osobu, više od riječi znači mirna i iskrena blizina. Osvrnuvši se pak na Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, Papa je zazvao Mariju, posebno za stanja najvećega trpljenja i napuštenosti.
Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Sveti je Otac podsjetio da se danas obilježava Dan za život, na početku ustanovljen u svrhu zaštite života koji se rađa, a potom proširen na sva razdoblja i stanja ljudskoga života. Tema je ovogodišnjega dana „Mladi otvoreni životu“. Pridružujem se pastirima Crkve u Italiji u isticanju da se istinska mladost ostvaruje u prihvatu, ljubavi i služenju životu – istaknuo je Sveti Otac te na kraju, osvrćući se na snijeg koji je ovih dana zabijelio Rim, rekao: „Snijeg je lijep, ali nadamo se da će ubrzo stići proljeće“, i pritom svima poželio ugodnu nedjelju. (rv/bitno.net)