Nadbiskup Ševčuk uputio je pismo papi Franji krajem 2023. kako bi ga informirao o posljedicama velikog raketnog napada koji je pokrenula Rusija 29. prosinca.

U svom odgovoru, s nadnevkom 3. siječnja, papa Franjo piše: „Još jednom, putem Vas, želim izraziti svoju blizinu napaćenoj Ukrajini, žalovati mrtve i povjeriti ih Božjem milosrđu, utješiti ranjene i prigrliti sve one koji na bilo koji način pate. Blizu sam pastirima koji pokušavaju dati nadu ljudima ‘u situaciji koja se čini sve očajnijom’“.

Papa Franjo dodao je kako mu je žao što, „u sve dramatičnijem međunarodnom kontekstu, rat u Ukrajini riskira postati ‘zaboravljen’“. Naša je dužnost ne dopustiti da zavlada tišina, ne samo kako bi se užasavali pred takvim tragičnim činjenicama već kako bi angažirali sve odgovorne i međunarodnu zajednicu na traženje miroljubivih rješenja, poručio je.

Papa je završio svoje pismo velikom nadbiskupu Ševčuku rekavši kako koristi svaku priliku da se prisjeti sukoba i patnje. Citirao je riječi izgovorene na općoj audijenciji 3. siječnja, odnosno da je „rat ludilo, rat je uvijek poraz! Molimo za ljude u Palestini, Izraelu, Ukrajini i na mnogim drugim mjestima gdje je rat“. Papa je na kraju jamčio nadbiskupu da će nastaviti upućivati „gorljive apele da prestane zveket oružja u Ukrajini i da se pokrenu putovi prema pravednom miru“, prenosi Vatican News.