Papa Franjo primio je u petak 21. veljače u studijski posjet delegaciju svećenika i redovnika iz orijentalnih pravoslavnih crkava te ih pozvao da dijele dar Duha Svetoga kroz proučavanje Katoličke Crkve, javlja Vatican News.

Osamnaest mladih pravoslavnih svećenika i redovnika borave ovaj tjedan u Rimu gdje su stigli na poziv Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva. Također, jedan od ciljeva posjeta je i Papina želja da pripadnici tih istočnih pravoslavnih Crkava bolje upoznaju Katoličku Crkvu i budu još otvoreniji za dijalog.

“Svaki posjet donosi razmjenu darova”, kazao je Papa i prisjetio se posjeta Djevice Marije vlastitoj rođakinji Elizabeti s kojom je podijelila svoju radost činjenicom što nosi Božji dar u sebi.

Sveti Otac Franjo naglasio je da sve crkve sa sobom donose darove Duha Svetoga koje trebamo svi dijeliti na obostranu radost.

U delegaciji orijentalnih pravoslavnih crkava u posjetu Vatikanu su po tri člana pravoslavnih Crkava iz Egipta, Armenije, Libanona, Sirije, Indije i Etiopije.

Podsjetimo, istočne pravoslavne Crkve, tzv. predkalcedonske Crkve, odvojile su se od Katoličke Crkve još u 5. stoljeću (451. g.) te one priznaju samo prva tri ekumenska sabora (Nicejski, Carigradski i Efeški), a čine ih: Koptska pravoslavna Crkva, Etiopska pravoslavna Crkva, Eritrejska pravoslavna Crkva, Armenska apostolska Crkva svih Armenaca, Sirijska pravoslavna Crkva u Antiohiji, Malankarska jakobitska sirijska pravoslavna Crkva i Indijska pravoslavna Crkva Istoka.

IKA | Bitno.net