Papa

Zasjedanje će europskih biskupa u švicarskom gradiću Sankt Gallenu biti poticaj za novu evangelizaciju u Europi – istaknuo je Benedikt XVI. u pismu europskim biskupima koji u Sankt Gallenu održavaju plenarnu skupštinu.

U poruci, pročitanoj na početku plenarne skupštine u vladinoj dvorani švicarskog kantona, Papa poziva da se ponovno prouči nauk sluge Božjega Pavla VI. O evangelizaciji u suvremenom svijetu (Evagelium nuntiandi) i poklad blaženoga Ivana Pavla II. u ‘Ulaskom u novo tisućljeće’ (Novo millenio ineunte), u svjetlu učiteljstva i nadolazeće Godine vjere. U poruci predsjedniku Vijeća kardinalu Peteru Erdöu, koju je potpisao Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, Papa poziva i Crkvu u Europi da promisli o trajnoj obvezi evangelizacije i o obnovljenoj žurnosti ugledavajući se u svetoga Gala, koji uči da se kršćanska poruka sije i učinkovito ukorjenjuje u zajednici koja je istinski i izričito živi.

Plenarna se skupština vijeća održava u Sankt Gallenu, gdje je od 1978. godine sjedište Tajništva, u spomen 1400. obljetnice dolaska svetoga Gala u istoimeni švicarski kanton, pod geslom ‘Izazovi našega vremena: društveni i duhovni vidici’.

Kršćanska poruka se učinkovito sije i ukorjenjuje u zajednici koja ju istinski i rječito živi – istaknuo je dakle Sveti Otac u poruci europskim biskupima koji su se okupili na plenarnoj skupštini u Sankt Gallenu u Švicarskoj. Osim poziva da se promišlja o trajnoj obvezi naviještanja evanđelja te o žurnosti naviještanja Papa potiče da naviještanje ima pratiti svjedočenje bratske ljubavi i zajednička molitva.

Kardinal Marc Ouellet, pročelnik Zbora za biskupe, u govoru je pak istaknuo da je Europu zahvatila kriza nade i da bi Europa bez duhovnih poticaja mogla ostati neostvarena. Kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, u propovijedi je na prijepodnevnoj svetoj misi pozvao Europu da ne gubi nadu, jer je nada preduvjet za velikodušno služenje građanima.

Godišnji je susret europskih biskupa obilježen pastoralnom tjeskobom europskih crkvi i željom da se doprinese europskom skladnom ostvarenju. Sudbina Europe nije jedinstvo interesa, nego zajedništvo. Ljudski život, kao i povijest naroda, sklop je različitih stranica, svijetlih i tamnih, padova i podizanja, radosti i tuge – kazao je kardinal Bagnasco dodajući da je cilj plenarne skupštine posvijestiti obvezu naviještanja evanđelja.

Otvarajući plenarnu skupštinu europskih biskupa predsjednik Vijeća kardinal Peter Erdö ustvrdio je da „takozvana gospodarska i financijska kriza postavlja niz temeljnih upita o funkcioniranju ekonomije, društva i demokracije u Europi. (rv/bitno.net)