Papa

Nakon napornog Velikog tjedna Sveti se Otac preselio u Castel Gandolfo, a jučer je s prispjelim hodočasnicima molio marijansku molitvu Kraljice neba. U nagovoru prije molitve Papa se osvrnuo na jučerašnje blagdansko ozračje u mnogim državama.

Ponedjeljak po Uskrsu u mnogim je državama neradni dan, koji se uglavnom iskoristi za izlazak u prirodu, ili pak za posjet rodbini da obitelj bude na okupu. No želio bih da u srcu i umu kršćana bude prisutan razlog ovoga neradnog dana, a to je Isusovo uskrsnuće, glavno otajstvo naše vjere. Doista, piše sveti Pavao Korinćanima: Ako li Krist nije uskrsnuo, onda je neosnovano naše propovijedanje, neosnovana je i naša vjera.“ – podsjetio je Papa.
Stoga je važno ovih dana ponovno čitati opis Isusova uskrsnuća – rekao je – koji imamo u evanđeljima. Pripovijedanja na razne načine opisuju susrete učenika s uskrsnulim Isusom, i tako nam omogućuju da promišljamo o ovome čudesnom događaju koji je preobrazio povijest i dao smisao ljudskom životu – ustvrdio je Benedikt XVI.

Evanđelisti ne opisuju sam čin uskrsnuća, uskrsnuće ostaje tajanstveno, a to ne znači da je manje stvarno, nego je nedokučivo, jer nadilazi naše spoznajne mogućnosti, isto kao što se očima ne može promatrati zasljepljujuće svjetlo, inače bi oslijepili. Pripovijedanja naprotiv započinju kada žene, u zoru po suboti, idu na grob i nalaze otvoren i prazan grob – rekao je Sveti Otac i nastavio:
Sveti Matej govori o potresu i o blistavom anđelu koji je odmaknuo veliki grobni kamen i sjeo na nj. Primivši od anđela navještaj o uskrsnuću, žene su pune straha i radosti, trčale apostolima da ih izvijeste, i tada su srele Isusa pale ničice kraj njegovih nogu i poklonile mu se. Nato im je Isus rekao: Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da idu u Galileju. Ondje će me vidjeti.“
Ženama je u svim evanđeljima dan veliki prostor u pripovijedanju o ukazanjima Uskrsloga, kao i kad je govor o muci i smrti Isusovoj. U Izraelu, u ono doba, svjedočanstvo žena nije imala službenu vrijednost, sudsku, no one su bile posebno povezane s Gospodinom, što je osnovno za stvarni život kršćanske zajednice, i to uvijek, a ne samo na početku Crkve – ustvrdio je Benedikt XVI. dodajući:
Uzvišeni i primjeran uzor tog odnosa s Isusom, naročito u vazmenom otajstvu, jest Marija, Majka Gospodinova. Upravo po preobražavajućem iskustvu uskrsnuća njezina Sina, Djevica Marija biva i Majka Crkve, odnosno svakog vjernika i vjerničke zajednice. Njoj se sada obratimo zazivajući je kao Kraljicu neba, s molitvom koju prema tradiciji tijekom uskrsnog vremena molimo umjesto Anđeo Gospodnji. Neka nam ona izmoli da kušamo živu prisutnost uskrsloga Gospodina, izvora nade i mira – zaključio je Benedikt XVI.(rv/bitno.net)