Papa Benedikt

Na svetkovinu Bogojavljenja Benedikt XVI. je tijekom mise u bazilici Sv. Petra u Vatikanu zaredio za biskupe dva nova apostolska nuncija te najavio održavanje konzistorija 18. veljače na kojemu će kreirati 22 kardinala. Imena novih kardinala Papa je obznanio nakon molitve angelusa.

Novi kardinali iz rimske kurije postaju: Fernando Filoni, pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, Joao Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i društava apostolskog života, Manuel Monteiro de Castro, Giuseppe Bertello, Domenico Calcagno, Giuseppe Versaldi, Edwin Frederik O’Brien, Antonio Maria Veglio’ i Francesco Coccopalmerio.

Kardinalima će postat i 8 nadbiskupa na čelu nadbiskupija: Giuseppe Betori (Firence), George Alencherry (nadbiskup Siro-malabarska katoličke crkve), Thomas Christopher Collins (Toronto), Willem Jocoby Eijk (Utrecht), John Tong Hon (Hong Kong), Rainer Maria Woelki (Berlin), Timothy Michael Dolan (New York), Dominik Duka (Prag).

Uz tih 18 kardinala, Benedikt XVI. je obznanio i imena četvorice novih kardinala koji imaju više od 80 godina i koji neće moći sudjelovati u izboru novog Pape. To su Prosper Grech, Karl Josef Becker, Lucian Muresan i Julien Ries. Time se broj kardinala penje na 214, od kojih 125 može birati papu na konklavama.

To će biti četvrti konzistorij Benedikta XVI. Prvi je održan 2006., drugi 2007., a treći 2010. godina. Ukljčujući i ovaj najavljeni za 2012. godinu Benedikt XVI. je kreirao ukupno 84 kardinala, od kojih je na životu 79 i od kojih 64 imaju manje od 80 godina.

Bitno.net