Dirljive su riječi pape Franje, među mnogima posvećenima migrantima posljednjih godina, upućenima u kratkoj poruci muškarcima i ženama koji su trenutno smješteni u Stanici privremenoga prihvata za migracije (ETRM) u Lajas Blancasu. Riječ je o centru koji prima migrante iz Kolumbije, Haitija, Ekvadora, Venezuele i drugih zemalja Srednje Amerike, poput Nikaragve, koji su preživjeli šumu Darién, džunglu na granici između Kolumbije i Paname, koja je postala ključna ruta za one koji preko Srednje Amerike i Meksika idu iz Južne Amerike u Sjedinjene Američke Države.

Samo se u 2023. godini više od pola milijuna ljudi – što je rekordni broj koji je objavila panamska Vlada – odvažilo krenuti na takozvani Darién Gap, smrtonosni put na kojemu osim opasnosti džungle postoji i rizik od susreta s kriminalnim skupinama koje pljačkaju ili traže novac za provođenje izbjeglica tim koridorom dugim 265 kilometara, te se služe nasiljem, posebice nad ženama. Oni koji prežive sklanjaju se u Lajas Blancas, gdje je nedavno došlo do prenapučenosti i pogoršanja zdravstvenih i sigurnosnih problema zbog nedostatka vode i kreveta.

“Svim tim ljudima stiže poruka blizine i utjehe pape Franje koji kaže da želi biti prisutan, uz njih. I ja sam sin migranata koji su otišli u potrazi za boljom budućnošću”, napominje Papa, podsjećajući, kao i u brojnim drugim prilikama, na iskustvo svoje obitelji po ocu, koja je iz Pijemonta otišla u Argentinu. “Bilo je trenutaka kada su ostajali bez ičega, čak i gladni; praznih ruku, ali srca punoga nade”.

Papa Franjo piše da je zahvalan biskupima i pastoralnim djelatnicima koji čine prisutnim lice majke Crkve koja korača sa svojim sinovima i kćerima, u kojima otkriva Kristovo lice i donosi olakšanje i nadu na križnom putu migracija. Potom se obraća samim migrantima koji – kako je napomenuo – postaju “Kristovo trpeće tijelo”, kada su prisiljeni napustiti svoju zemlju, suočiti se s rizicima i nevoljama teškoga puta, ne nalazeći drugog izlaza. Njima upućuje posebnu, bitnu preporuku: “Nemojte nikada zaboraviti svoje ljudsko dostojanstvo. Ne bojte se gledati druge u oči jer vi niste odbačeni, nego ste i vi dio ljudske obitelji i obitelji Božje djece. I hvala vam što postojite”.

Na situaciju u Dariénu Papa je već skrenuo svjetsku pozornost tijekom nedjeljnoga podnevnog nagovora 17. prosinca, uoči Međunarodnoga dana migranata koji je proglasila Organizacija ujedinjenih naroda. Na kraju nagovora papa Franjo je izrazio zabrinutost za obitelji s djecom koje se izlažu opasnim putovanjima, prevarene od onih koji im lažno obećavaju kratak i siguran put, i koje su zlostavljane i opljačkane. Nemali broj njih izgubi život u toj džungli – rekao je tada Papa te dodao – Potreban je zajednički napor najizravnije uključenih zemalja i međunarodne zajednice kako bi se spriječilo da ta tragična stvarnost prođe nezapaženo i kako bi se zajedno dao humanitarni odgovor.

Jučer je, u poruci sudionicima susreta pograničnih biskupa Kolumbije i Kostarike te panamskih biskupa, o krizi u Darién Tapónu, Papa ponovno uputio apel da se neumorno radi kako bi se iskorijenila ta ravnodušnost, tako da kada brat ili sestra migranti stignu, pronađu u Crkvi mjesto na kojemu se ne osjećaju suđeni, nego prihvaćeni; gdje mogu utažiti svoju glad i žeđ i oživjeti nadu. Istodobno, papa Franjo je zatražio da svatko ima pravo ostati u svojoj zemlji uz dostojanstven i miran život.