Papa

Sveti Otac komentirao je misno evanđelje u kojem evanđelist Marko govori o čudesnim ozdravljenjima dvije žene: kćeri nadstojnika sinagoge koji se zvao Jair, i neke žene koja je bolovala od krvarenja.

Ta se dva čuda mogu dvojako iščitavati, s fizičkog i duhovnog motrišta: Isus se saginje nad ljudskim trpljenjem i ozdravlja tijelo; Isus je došao izliječiti ljudsko srce, donijeti spasenje i zahtijeva da mu se vjeruje. U prvom ozdravljenju, na vijest da je Jairova kćer umrla, Isus veli nadstojniku sinagoge: „Ne boj se! Samo vjeruj!”. Povede ga sa sobom tamo gdje je bilo dijete i reče: „Djevojčice, ustani poradi mene: ne po svojoj zasluzi nego po mojoj milosti. Ustani dakle poradi mene, tvoje ozdravljenje nije ovisilo o tvojim krjepostima” – rekao je Papa, a potom se osvrnuo drugo ozdravljenje.

I drugo ozdravljenje svjedoči da je Isus došao otkupiti cijelo ljudsko biće. Najprije se zbiva fizičko ozdravljenje, ali je ono povezano s dubljim ozdravljenjem, koje milost Božja daje onomu tko vjeruje u Boga. Isus veli ženi: „Kćeri, tvoja te vjera ozdravila. Idi u miru i budi iscijeljena od svoje bolesti!“. Ova dva ozdravljenja – nastavio je Sveti Otac – poziv su da se prevlada samo horizontalno i materijalističko shvaćanje ozdravljenja. Od Boga tražimo da nas oslobodi od mnogih problema, stvarnih potreba, to je ispravno, ali ono što imamo ustrajno moliti je čvršća vjera, da Gospodin obnovi naš život, da nam udijeli čvrsto ufanje u njegovu ljubav, u njegovu providnost da nas ne ostavi – potaknuo je Benedikt XVI.

Isus, koji je bio pozoran na ljudsku patnju, potiče nas da mislimo na sve koji pomažu bolesnicima da nose svoj križ, naročito na liječnike, zdravstvene djelatnike i sve koji u kućama za njegu bolesnika pružaju vjersku okrjepu. Oni su „zalihe ljubavi“, oni bolesnicima donose vedrinu i nadu. U enciklici “Bog je ljubav” napisao sam da je u toj dragocjenoj službi u prvom redu potrebna stručnost, ali ona nije dovoljna jer je riječ o ljudskim bićima kojima je potrebna ljudskost i ljubav. Stoga, osim stručne spreme, tim je djelatnicima potrebno oblikovanje srca, valja ih voditi u susret Bogu u Kristu da u njima potakne ljubav i da njihov duh otvori drugome – podsjetio je Benedikt XVI.

Molimo Djevicu Mariju da prati naš hod u vjeri i naše zauzimanje u stvarnoj ljubavi naročito prema potrebitima, a zazivamo njezin majčinski zagovor za svoju braću koja podnose patnju u tijelu i duhu – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)