Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija predložio je Drugi vatikanski sabor 1963. godine kada je objavljen Dekret „Inter mirifica“ o medijima, a obilježava se u nedjelju prije Duhova. Temu Papine poruke tradicionalno se objavljuje na blagdan Arkanđela Mihaela, Rafaela i Gabriela, s tim da je potonji zaštitnik telekomunikacija i obavijesnih sredstava.

Papina se poruka za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija objavljuje 24. siječnja, na spomendan sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, kako bi se biskupskim konferencijama, dijecezanskim uredima i komunikacijskim organizacijama dalo dovoljno vremena da pripreme audiovizualne i druge materijale za nacionalna i mjesna slavlja.

Komentirajući temu sljedećeg Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, Tajništvo za komunikaciju priopćilo je da lažne informacije pridonose stvaranju i jačanju snažne polarizacije mišljenjâ. To se često sastoji u izobličavanju činjenicâ, a može se odraziti na pojedinačno i kolektivno ponašanje. U situaciji u kojoj socijalne medijske skupine, institucije i politički svijet reagiraju na taj fenomen – stoji nadalje u priopćenju – Crkva bi htjela dati svoj doprinos predlažući razmišljanje o uzrocima, logici i posljedicama dezinformacija u medijima i pomažući promicati profesionalno novinarstvo, uvijek tražeći istinu, te time novinarstvo mira koje promiče razumijevanje među narodima.

Podsjetimo, u prošlogodišnjem razgovoru za belgijski katolički tjednik “Tertio” koji je objavljen i na službenim vatikanskim stranicama, Sveti Otac usporedio je medije koji šire dezinformacije i neistine s koprofilijom, poremećajem od kojeg pate osobe koje seksualno uzbuđuje ljudski izmet.

“Držim da bi mediji trebali biti jasniji, transparentniji i da ne bi smjeli, oprostite mi na izrazu, naginjati koprofiliji, što je za mene jednako kao želja za stalnim objavljivanjem skandala, ružnih stvari, iako nisu izmišljeni”, poručio je papa Franjo, nadodavši kako su mediji sami po sebi pozitivni, ali mogu biti i vrlo štetni.

“Izloženi su napastima laganja i ogovaranja. Obmana je vjerojatno najveća šteta koju mogu učiniti”, izjavio je.

Poglavar Katoličke Crkve također je poručio kako neki ljudi pri konzumiranju medija znaju imati tendenciju prema koprofagiji – poremećaju kod osoba koje vole konzumirati izmet – te da za njih netočne vijesti i informacije mogu biti posebno štetne.

“Dezinformacija je vjerojatno najveća šteta koju mediji prave jer se mišljenje usmjeruje u jednom smjeru dok se drugi dio istine zanemaruje”, zaključio je Papa.

Prvi se Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija obilježio 7. svibnja 1967. godine za vrijeme pontifikata bl. pape Pavla VI. koji je htio usmjeriti pažnju na komunikacije i na njihovu ogromnu moć u kulturnoj preobrazbi. Dodajmo da će se sljedeće godine obilježiti 52. izdanje.

Radio Vatikan |  Bitno.net