Nekoliko sekundi tišine, izazvanih suzama pape Franje i spontani pljesak okupljenih, obilježili su molitvu pred Gospinim kipom koji Sveti Otac tradicionalno pohodi na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Papa je danas u popodnevnim satima stigao na Španjolski trg u Rimu gdje su ga čekali okupljeni vjernici te je predvodio molitvu za mir u svijetu, a osobito za mir u “mučeničkoj” Ukrajini.

“Nakon dvije godine, tijekom kojih sam ti dolazio sam u osvit dana, vraćam ti se zajedno s ljudima ove Crkve i ovoga grada. I donosim ti zahvale i prošnje sve tvoje djece, blizu i daleko”, započeo je Sveti Otac, podsjetivši na protekla dva pohoda kada je zbog COVID mjera sam pohodio ovo mjesto.

“Ti, koju je Bog primio na nebo, vidiš što se na zemlji događa bolje no mi; ali kao Majka slušaš naše molitve kako bi ih prikazala svome Sinu, njegovom Srcu ispunjenom milošću.”

“Bezgrešna Djevice, volio bih da ti danas mogu donijeti zahvale Ukrajinskog naroda…”, zaustio je Papa nakon čega je zastao, vidno potresen, susprežući suze koje su se pojavile u njegovim očima.

Tišinu tijekom kojeg se čulo samo teško disanje Svetog Oca prekinuo je spontani pljesak okupljenih, nakon čega je Franjo nastavio molitvu: “… Ukrajinskog naroda za mir koji već dugo ištemo od Gospodina. Umjesto toga, moram ti donijeti molitve djece, staraca, očeva i majki, mladih ljudi te izmučene zemlje. Ali u stvarnosti, svi znamo da si s njima i njihovim patnjama, baš kao što si bila uz svog Sina na križu.”

Ove trenutke možete pogledati na videu od 14:48.