Sveti je Otac u subotu 18. svibnja prije podne u Apostolskoj palači u Vatikanu primio u audijenciju Angelu Merkel, njemačku saveznu kancelarku, koja se potom susrela s Papinim tajnikom za odnose s državama Dominiqueom Mambertijem. Tijekom srdačnih razgovora – kako je priopćeno iz tiskovnoga ureda Svete Stolice – spomenuta je duga povijest odnosa između Svete Stolice i Njemačke, te se razgovaralo o temama od obostranog interesa, o društveno-političkom, gospodarskom i vjerskom stanju u Europi i u svijetu.

Naročito se govorilo o zaštiti ljudskih prava, o proganjanju kršćana, o vjerskoj slobodi i međunarodnoj suradnji u promicanju mira. Razmijenjena su mišljenja o Europi kao zajednici vrijednosti i njezinoj odgovornosti u svijetu. Sugovornici su izrazili želju da se sve društvene sastavnice, vjerske i civilne, zauzmu za razvoj utemeljen na dostojanstvu osobe i nadahnut na načelima supsidijarnosti i solidarnosti – stoji u zaključku priopćenja.

Nakon susreta s Papom Merkel je na upriličenoj tiskovnoj konferenciji govorila o njihovu susretu.

– Danas me je primio papa Franjo i tako sam imala prigodu za duži razgovor, ovu sam prigodu shvatila kao veliku radost ali i priznanje i čast za Njemačku. Razgovarali smo o globalizaciji i o Europskoj Uniji, te o ulozi Europe u svijetu. Istaknula sam kako je vrlo važno da učvrstimo temelje našega društva, i da u tomu kontekstu Katolička crkva igra glavnu ulogu. Uvjerena sam da je Papa objasnio kako je svijetu potrebna Europa, te da nam je potrebna jaka i pravedna Europa. Pod tim vidikom razgovor je za mene bio ohrabrujući – kazala je Angela Merkel.

Na primjedbu da je Papa oštro kritizirao financijsku moć, rekla je da je globalizacija nanijela veliku štetu jer države nisu usvojile zakone za ustroj financijskog tržišta, a to je središnji problem i naša glavna zadaća. Idemo prema tom cilju, ali smo još daleko od njega – ustvrdila je Merkel.

Na upit po čemu se papa Franjo razlikuje od pape Ratzingera, rekla je da je pozvala Svetoga Oca da posjeti Njemačku.

– Ne bih željela ocjenjivati pape, no sretna sam da sam imala vrlo dobre susreta s papom Benediktom i s papom Franjom. Vidim kontinuitet u pogledu misionarstva i važnosti kršćanstva za naše kršćanske korijene. Uvjerena sam da papa Franjo, svojim jednostavnim i dirljivim riječima, dopire do srca ljudi i stalno opominje da Crkva ne smije biti zatvorena, da mora biti otvorena i među narodom da ga potiče na otvaranje kršćanstvu. To sam i danas osjetila – istaknula je Merkel. (rv/bitno.net)