Osvrćući se u nedjeljnom nagovoru na današnji odlomak Evanđelja u kojem Marko opisuje Isusovu čudotvornu moć i probuđivanje vjerske svijesti u ljudima koji ga susreću, papa Franjo istaknuo je kako nas Isus šalje među ljude, a ne u neku radionicu. Čovječanstvo i danas razaraju trpljenje, napori i problemi. To je slično čovječanstvo s kojim se susretao i Isus, koji je išao među ljude. Tom bijednom čovječanstvu usmjereno je jako, oslobađajuće i obnavljajuće Kristovo djelovanje, rekao je Papa prije molitve Anđeo Gospodnji mnoštvu vjernika okupljenom na Trgu sv. Petra tijekom uobičajenog nedjeljnog susreta.

Za naviještanje Kraljevstva Božjega Isus je izabrao kao najprikladnije mjesto izvan grada. Učenicima koji su ga nastojali uvjeriti da se vrati u grad, odgovorio je: Idimo na druga mjesta, u obližnja sela kako bih mogao propovijedati i tamo, dodao je Papa te primijetio kako Isus nije došao donijeti spasenje u radionicu, odvojen od naroda, već je uvijek nastojao biti među ljudima. Najraznovrsnijim znakovima ozdravljenja bolesnika Isus želi pobuditi vjeru. Svoj dan u Kafarnaumu Papa je započeo naučavanjem u sinagogi, a potom nastavio ozdravljenjem Petrove punice, završio među skupom ljudi koji su mu donosili razne vrsti bolesnika da ih izliječi. Ta masa svijeta s fizičkim trpljenjem i duhovnom bijedom predstavlja, prema Papinim riječima, životnu sredinu u kojoj Isus ostvaruje svoje poslanje riječima, gestama, ozdravljenjima i utjehom.

„Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam!” (r. 38). To je bio hod Sina Božjega i to je hod njegovih učenika. To će morati biti hod svakoga kršćanina. Ulica, kao mjesto radosnog navještaja evanđelja, stavlja poslanje Crkve pod znak „hodanja”, pod znak puta, pod znak „pokreta”, a nikad pod znak statičnosti. Neka nam Djevica Marija pomogne da budemo otvoreni glasu Duha Svetoga koji potiče Crkvu da sve više svoj šator postavlja usred naroda kako bi svima donijela iscjeljujuću riječi Isusa, liječnika duša i tjelesa, rekao je Papa.

Nakon nagovora papa Franjo proglasio je Dan molitve i posta za mir: Pred tragičnim nastavkom stanja sukoba u različitim dijelovima svijeta, pozivam sve vjernike na poseban Dan molitve i posta za mir 23. veljače, na petak prvoga korizmenog tjedna. Taj ćemo dan prinijeti osobito za stanovništvo Demokratske Republike Kongo i Južnog Sudana. Kao i u prethodnim sličnim prilikama, pozivam i braću i sestre koji nisu katolici i koji nisu kršćani da nam se pridruže u ovoj inicijativi na načine koje drže prikladnima, ali da u tome sudjelujemo zajedno.

Naš nebeski Otac uvijek sluša svoju djecu koja vape prema njemu u boli i u tjeskobi, „on liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove” (Ps 147,3). Upućujem gorući poziv da i mi čujemo taj vapaj i da se svatko u vlastitoj savjesti, pred Bogom, upita: „Što mogu učiniti za mir?” Zasigurno možemo moliti; ali ne samo to: svatko može konkretno reći „ne” nasilju kad god to ovisi o njemu ili o njoj. Jer pobjede izvojevane nasiljem lažne su pobjede; dok rad za mir čini dobro svima!

IKA | Bitno.net