Papa Franjo je u Pismu narodu Božjem, koji označava formu dokumenta koji se rijetko objavljuje, odgovorio na nove izvještaje o seksualnim zlostavljanjima unutar Crkve i pozvao sve katolike da se pridruže pokajničkoj molitvi i postu.

“Vitalno je da mi, kao Crkva, priznamo i osudimo, s tugom i stidom, zločine što su ih počinile zaređene osobe, svećenici i svi oni kojima je povjerena zadaća da čuvaju i brinu se o onim najranjivijima”, poručio je Papa.

U pismu je zatražio oprost za svu bol koju su žrtve pretrpjele, a vjernicima poručio da bi se trebali udružiti u pokajničku molitvu kako bi „probudili našu savjest te potakli predanost kulturi brige koja će reći nikada više svakom obliku zlostavljanja“, donosi Catholic Herald.

Papa je također priznao kako Crkva prema optužbama za zlostavljanje nije postupila na prikladan i pravovremen način te nije shvatila težinu štete počinjene tolikim životima. „Nismo pokazali brigu za malene, nego smo ih napustili“, izjavio je Papa. „Neka post i molitva otvore naše uši za prigušenu bol koju osjećaju djeca, mladi i osobe s invaliditetom“, napisao je Papa.

Naglasio je kako nas post može učiniti gladnima i žednima za pravdom, ali i potaknuti da hodamo u istini.

„Post nas u istini i ljubavi vodi prema svim muškarcima i ženama dobre volje, prema cijelom društvu, te nas potiče na borbu protiv svih oblika zloupotrebe moći, protiv seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja savjesti“, istaknuo je papa Franjo.

Papa je ukazao i na opasnosti klerikalizma, eklezijalnog fenomena koji je, napisao je, povezan sa sablazni zlostavljanja.

“Svaki put kada smo pokušali ograničiti Božji narod na male elite, kreirali smo zajednice bez sjećanja, lica, tijela i naposljetku bez života… To je jasno vidljivo u čudnom razumijevanju crkvenog autoriteta, uobičajenog u mnogim zajednicama gdje se događalo seksualno zlostavljanje. Klerikalizam, bez obzira podržavaju li ga svećenici ili laici, stvara prazninu u eklezijalnom tijelu i potpomaže mnoga zla kojima svjedočimo danas. Reći ‘ne’ zlostavljanju jest reći ‘ne’ svim formama klerikalizma”, poručio je Papa.

Vatikan je Papino Pismo narodu Božjem objavio neposredno prije  IX. Svjetskog susreta obitelji koji sutra započinje u Dublinu.

Papino pismo u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net