Papa Franjo odlučio je na Veliki četvrtak posjetiti prihvatni centar za azilante u rimskoj četvrti Castelnuovo di Porto, gdje će slaviti Misu večere Gospodnje te oprati noge dvanaestorici izbjeglica, javljeno je iz Vatikana.

Kako je za L’Osservatore Romano napisao nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, Papa nam ovom gestom želi poručiti kako je “važno obratiti pozornost na one najslabije u određenom povijesnom trenutku”, a to su trenutno izbjeglice.

Nadbiskup Fisichella također je napisao kako mnoge osobe u izbjegličkom centru koji će Sveti Otac pohoditi nisu katolici. Za očekivati je tako da će Papa uključiti i druge kršćane, pa i muslimane u obred pranja nogu.

To ne bi bilo prvi put da papa Franjo uključuje osobe drugih vjera u ovaj obred. Kako je objavio Sandro Magister, Sveti je Otac na sva tri Velika četvrtka tijekom njegova pontifikata uključio žene i osobe drugih vjera, od pravoslavnih kršćana i muslimana do brazilske transseksualke Isabel.

Papa je svoju neortodoksnost u ovom polju utvrdio i službenim putem kada je donio odluku prema kojoj od sada u Mandatum (obred pranja nogu) mogu biti uključene i žene. Premda odluka nije obavezna za sve biskupe i svećenike, njeno donošenje potaklo je brojne rasprave.

Kritičari takve odluke temelje svoj stav na simbolici samog čina pranja nogu koje je napravio Isus na Posljednjoj večeri. Dvije su ključne točke te simbolike, muškarci i brojka 12 koja označuje prisutne apostole, koje se na ovaj način vidljivo brišu iz samog obreda. Tako Mandatum ostaje spomen ljubavi i poniznosti, ali se gubi simbolika Posljednje večere i to na Veliki četvrtak, smatraju neki.

Papa je pak na svoj način odgovorio kritičarima tijekom Opće audijencije 12. ožujka, o čemu piše i nadbiskup Fisichella. Tada je Sveti Otac izjavio: “Pranjem nogu apostolima, Isus je htio objaviti način na koji Bog postupa prema nama i dati primjer svoje ‘nove zapovijedi’ (Iv 13, 34) da ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio, to jest dajući život za nas.”

“Ljubav je konkretno služenje, a to znači staviti na raspolaganje darove koje nam je Duh Sveti dao, kako bi zajednica mogla rasti. Osim toga, ljubav se izražava i u dijeljenju materijalnih dobara, kako nitko ne bi bio u oskudici. Dijeliti i posvetiti se onima u potrebi stil je života koji Bog predlaže i mnogim nekršćanima, kao put autentične ljudskosti”, zaključio je Papa.

Premda je spomenutom promjenom Sveti Otac omogućio sudjelovanje žena u navedenom obredu, izgleda kako se promjena odnosi isključivo na “Božji narod” (izraz koji stoji u službenom dekretu kojim je Mandatum promijenjen), tj., kako mnogi tumače, na one koji su krštenjem postali dio Crkve. Time još uvijek nije službeno omogućeno uključivanje osoba drugih vjera u spomenuti obred.

Međutim, kako je to pojasnio nadbiskup Arthur Roche, tajnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, “papina liturgija je uvijek bila drugačija od rimske liturgije. Postoje određeni elementi papine liturgije koji nikad nisu bili dio ili čak odskaču od cijele prakse rimskog obreda… Oni su rezervirani samo za papu i to treba imati na umu”.

Iz ovoga se čini kako bi bilo pogrešno od biskupa i svećenika da na vlastitu ruku uključuju osobe drugih vjera u obred pranja nogu čak i ako bi se pozivali na Papu, s obzirom na to da je, kako je nadbiskup Roche rekao, to rezervirano samo za Svetog Oca.

Tino Krvavica | Bitno.net