Molimo za sve ljude koji pomažu danas, ali misle i na sutra kako bi pomogli svima nama – rekao je Sveti Otac na misi u Domu sv. Marte, prenosi Vatican News.

Posvetivši propovijed Žalosnoj Gospi Papa je rekao da će nam dobro činiti misliti na Gospine boli i zahvaliti joj zato što je prihvatila biti Majka.

Kršćanska pobožnost govori o sedam Marijinih žalosti – istaknuo je Papa. Prva je, samo 40 dana nakon Isusova rođenja, Šimunovo proroštvo koje govori o maču koji će joj probosti dušu (usp. Lk 2, 35). Druga je žalost bijeg iz Egipta kako bi Sinu spasila život (usp. Mt 2, 13-23). Treća se žalost odnosi na tri dana tjeskobe kada je dječak ostao u hramu (usp. Lk 2, 41-50).

Četvrta je žalost Gospin susret s Isusom na Križnom putu (usp. Iv 19, 25). Peta je Gospina žalost Isusova smrt; Marija pod križem gleda Sina raspetoga, gologa, kako umire. Šesta je žalost skidanje Isusova mrtvog tijela s križa te ga ona uzima u svoje ruke kao što ga je uzela u ruke u Betlehemu prije više od 30 godina. Sedma je žalost polaganje Isusova tijela u grob.

Tako se kršćanska pobožnost spominje Marije koja prati Isusa na tom putu – rekao je Papa te dodao kako mu čini dobro da kasno navečer, kada moli molitvu Anđeo Gospodnji, izmoli i pobožnost sedam Marijinih žalosti kao spomen na Majku Crkve koja je, uz mnogo boli, rodila sve nas. Gospa nije nikada tražila nešto za sebe, nikada; dok za druge jest. Sjetimo se Kane, kada ide razgovarati s Isusom.

Nikada nije rekla: „Ja sam majka, pogledajte me; bit ću kraljica majka“. Nije to nikada rekla – ponovio je Papa. Ona jedino prihvaća biti Majka. Pratila je Isusa kao učenica, jer Evanđelje nam pokazuje da je slijedila Isusa, s prijateljicama, pobožnim ženama, slijedila je Isusa, slušala ga. (…) Slijedila je Isusa sve do Kalvarije. Tamo su ljudi sigurno govorili: ‘Jadna žena, koliko sigurno trpi’, a oni zlonamjerni sigurno su govorili: ‘Ali, i ona je kriva, jer da ga je dobro odgojila, ne bi on tako završio’. Bila je tamo, sa Sinom, u Sinovljevu ponižavanju.

Gospu valja častiti i reći: ‘To je moja Majka’, jer ona jest Majka – napomenuo je Papa. To je naslov koji je primila od Isusa, upravo tamo, uz križ (usp. Iv 19, 26-27). To su tvoja djeca, ti si Majka. Nije ju učinio premijerom ili joj dao „funkcionalne“ naslove. Jedino „Majka“. Poslije ju u Djelima apostolskim opisuju kao Majku u molitvi s apostolima (usp. Dj 1, 14). Gospa nije htjela oduzeti Isusu nijedan naslov; primila je dar da bude Njegova Majka i dužnost da nas prati kao Majka, da bude naša Majka.

Nije tražila za sebe da bude pseudootkupiteljica ili suotkupiteljica. Ne, Otkupitelj je samo jedan i taj se naslov ne može udvostručiti. Ona je samo učenica i Majka. I na nju kao takvu, kao Majku, trebamo misliti, trebamo ju tražiti, moliti joj se. Ona je Majka, u Majci Crkvi. U Gospinu majčinstvu vidimo majčinstvo Crkve koja prima sve ljude, dobre i zle – istaknuo je Papa te dodao da će nam činiti dobro malo se danas zaustaviti i misliti na Marijinu bol i njezine žalosti. Kako ih je podnijela, snažno i plačući; nije to bio lažni plač, bilo je to upravo srce slomljeno bôlju. Dobro će nam činiti zaustaviti se malo i reći Gospi: „Hvala što si prihvatila biti Majka kada Ti je anđeo to rekao, i hvala što si prihvatila biti majka kada Ti je Isus to rekao“ – potaknuo je papa Franjo te slavlje završio euharistijskim klanjanjem i blagoslovom, pozivajući vjernike na duhovnu pričest.

Bitno.net