Moramo se suočili s pitanjima koja su prečesto plod ljudske pohlepe. Radi se o trgovini ljudima, prisilnom radu, kršenju ljudskih prava, te radu mnogih muškaraca i žena koji žive i rade na moru.

Zauzmite se protiv iskorištavanja koje ponekad utječe na život pomoraca i ribara – rekao je papa Franjo primivši jučer u audijenciju 100 sudionika Susreta kapelana i dobrovoljaca apostolata mora koji se ovih dana održao u Rimu. Pomorci i ribari, često daleko od obitelji, duže vremena žive život koji je ponekad obilježen uskraćivanjem plaće, sramotnim iskustvima zlostavljanja i nepravde ili opasnostima od trgovaca ljudi, gusara i terorističkih napada – rekao je Papa i zatražio kapelane i dobrovoljce međunarodne udruge „Stella Maris“, to jest apostolata mora, da pomažu onima koji plove morima i oceanima svijeta kako bi pronašli nadu u bolju budućnost, te da se ne bi predali nesigurnom životu koji je ponekad obilježen iskorištavanjem.

Udruga „Stella Maris“ nastala je u luci Glasgow, a sljedeće godine slavit će stotu obljetnicu 25. svjetskim kongresom u tom škotskom gradu. Odobrio ju je papa Pio XI. koji je želio da apostolat mora proširi svoje djelovanje na oceane i mora svih kontinenata. Danas kapelani i dobrovoljci pružaju pomoć u gotovo 300 luka, u 55 zemalja cijeloga svijeta.

Sveti Otac je želio ohrabriti ribare i pomorce, stoga je podsjetio da bi bez pomoraca svjetsko gospodarstvo stalo, budući da se više od 90 posto svjetske trgovine odvija brodovima, dok bi bez ribara mnogi dijelovi svijeta trpjeli od gladi. U svakodnevnim posjetima brodovima, kapelani nose Gospodinovu Radosnu vijest i Papa je, prije svega, zatražio od njih da suosjećajno i skromno slušaju brige pomoraca i ribara i da im daju mogućnost da otvore svoje srce. To je slušanje koje potom vodi prema djelovanju.

Sve vas kapelane i dobrovoljce apostolata mora potičem da udvostručite svoje napore kako biste se suočili s pitanjima koja su prečesto plod ljudske pohlepe – rekao je papa Franjo i istaknuo – Mislim na trgovinu ljudima, na prisilni rad, na kršenje ljudskih prava, te na rad mnogih muškaraca i žena koji žive i rade na moru. Svojim služenjem možete pomoći tim ljudima da ponovo zadobiju osjećaj svojeg dostojanstva. Zahvaljujući vama najranjivije osobe ponovo mogu naći nadu u bolju budućnost. Vaša zauzetost može im pomoći da se ne predaju pred nesigurnim životom koji je ponekad obilježen iskorištavanjem – napomenuo je Sveti Otac.

Mnogim će mornarima koji će doći svećenicima kapelanima mora s problemima savjesti od kojih mnogo trpe i koje nikada nisu imali prilike iznijeti, možda u tim prilikama, daleko od doma i domovine, jedan razgovor otvoriti vidik nade – rekao je papa Franjo i potaknuo – Budite milosrdni! Da bih pomogao tom milosrđu dajem svim kapelanima apostolata mora iste dozvole koje sam dao i misionarima milosrđa. Tako ćete moći donositi mir u mnoga srca.

Vaša prisutnost u lukama, malima i velikima, već sama po sebi, morala bi podsjećati na Božje očinstvo i na činjenicu da smo pred Njime svi djeca i braća; na ponovan poziv na temeljnu vrijednost ljudske osobe, prije i iznad svake koristi. Vaša bi prisutnost morala biti poticaj svima, da se počevši od siromašnih, zauzmemo za pravdu i poštovanje temeljnih prava. Ljudi koji su Božjom ljubavlju postali novi mogu temeljito preobraziti odnose među ljudima, donoseći mir i pravdu tamo gdje su mržnja i iskorištavanje – zaključio je Papa.

Vatican News | Bitno.net