Osvrćući se na liturgijska čitanja, Papa je u propovijedi govorio o Isusovoj posredničkoj molitvi. Opraštajući se od svojih učenika, prije svoje muke, Isus je izrekao utješnu istinu koja nas potiče na razmišljanje. Isus s Ocem razgovara i kaže: „Ja molim za njih.“ Isus za nas moli. Kao što je molio za Petra i preminuloga Lazara. Isus ne moli za svijet, nego moli za svoju Crkvu – ustvrdio je Sveti Otac. 

Apostol Ivan, razmišljajući o tomu i misleći na nas grješnike, veli: „Ne griješite, ali ako netko i sagriješi, imamo odvjetnika kod Oca; jednoga koji za nas moli i pred Ocem nas brani i opravdava.“ Trebali bismo dobro razmišljati o ovoj istini, o ovoj stvarnosti – u ovom času, Isus za mene moli. U životu mogu ići naprijed jer imam Branitelja, pa i ako sam kriv i veliki grješnik… Dobar je to branitelj; i Ocu će govoriti o meni – rekao je Papa.

On je Branitelj, a poslao nam je Tješitelja. Kada u župi, kući ili obitelji imamo neku potrebu, nekakav problem, trebamo se obratiti Isusu da moli za nas. A kako Isus danas moli? zapitao je Papa odgovarajući: Mislim da s Ocem ne govori mnogo; ne govori, nego ljubi. Ali jamačno danas čini jedno, uvjeren sam: pokazuje Ocu svoje rane, te svojim ranama moli za nas, kao da Ocu govori: Oče, ovo je cijena njihova spasenja! Pomogni im, štiti ih. Ovu sam tvoju djecu spasio ovim ranama.

Inače se ne može shvatiti zašto se Isus nakon uskrsnuća pokazao u proslavljenu tijelu, bez modrica i znakova muke, a zadržao je rane. Zašto ih je ponio u nebo? – Da moli za nas; da Ocu pokaže cijenu plaćenu za nas. Ovo je cijena, te ih nemoj ostaviti same! Pomogni im – objasnio je papa Franjo dodajući:
Vjerujmo da Isus za nas posreduje. A kad se molimo potičimo Isusa: Isuse, moli za mene; pokaži Ocu svoje rane koje su i moje; rane su to prouzročene i mojim grijehom; mojim problemima. Isus u ovom trenutku Ocu pokazuje svoje rane. Sjetimo se Isusovih riječi Petru: Petre, molit ću za tebe da tvoja vjera ne malakše. Budimo sigurni da On moli za svakog od nas. Pouzdajmo se u tu Isusovu molitvu pred Ocem – potaknuo je na kraju ponovno Sveti Otac.

RV/Bitno.net