PROPOVIJED IZ DOMA SVETE MARTE

Papa Franjo: Isus moli za svakoga od nas

Isus moli za svakog od nas, pokazujući Ocu svoje rane – istaknuo je Papa u propovijedi na svetoj misi u Domu svete Marte. Papa je rekao da je Isus naš odvjetnik koji nas brani, iako smo krivi i počinili smo mnoge grijehe.

Foto: Vatican Radio

Foto: Vatican Radio

Osvrćući se na liturgijska čitanja, Papa je u propovijedi govorio o Isusovoj posredničkoj molitvi. Opraštajući se od svojih učenika, prije svoje muke, Isus je izrekao utješnu istinu koja nas potiče na razmišljanje. Isus s Ocem razgovara i kaže: „Ja molim za njih.“ Isus za nas moli. Kao što je molio za Petra i preminuloga Lazara. Isus ne moli za svijet, nego moli za svoju Crkvu – ustvrdio je Sveti Otac. 

Apostol Ivan, razmišljajući o tomu i misleći na nas grješnike, veli: „Ne griješite, ali ako netko i sagriješi, imamo odvjetnika kod Oca; jednoga koji za nas moli i pred Ocem nas brani i opravdava.“ Trebali bismo dobro razmišljati o ovoj istini, o ovoj stvarnosti – u ovom času, Isus za mene moli. U životu mogu ići naprijed jer imam Branitelja, pa i ako sam kriv i veliki grješnik… Dobar je to branitelj; i Ocu će govoriti o meni – rekao je Papa.

On je Branitelj, a poslao nam je Tješitelja. Kada u župi, kući ili obitelji imamo neku potrebu, nekakav problem, trebamo se obratiti Isusu da moli za nas. A kako Isus danas moli? zapitao je Papa odgovarajući: Mislim da s Ocem ne govori mnogo; ne govori, nego ljubi. Ali jamačno danas čini jedno, uvjeren sam: pokazuje Ocu svoje rane, te svojim ranama moli za nas, kao da Ocu govori: Oče, ovo je cijena njihova spasenja! Pomogni im, štiti ih. Ovu sam tvoju djecu spasio ovim ranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače se ne može shvatiti zašto se Isus nakon uskrsnuća pokazao u proslavljenu tijelu, bez modrica i znakova muke, a zadržao je rane. Zašto ih je ponio u nebo? – Da moli za nas; da Ocu pokaže cijenu plaćenu za nas. Ovo je cijena, te ih nemoj ostaviti same! Pomogni im – objasnio je papa Franjo dodajući:
Vjerujmo da Isus za nas posreduje. A kad se molimo potičimo Isusa: Isuse, moli za mene; pokaži Ocu svoje rane koje su i moje; rane su to prouzročene i mojim grijehom; mojim problemima. Isus u ovom trenutku Ocu pokazuje svoje rane. Sjetimo se Isusovih riječi Petru: Petre, molit ću za tebe da tvoja vjera ne malakše. Budimo sigurni da On moli za svakog od nas. Pouzdajmo se u tu Isusovu molitvu pred Ocem – potaknuo je na kraju ponovno Sveti Otac.

RV/Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 4. lipnja 2014.

Možda vam se svidi