Papa Franjo susreo se u petak 2. prosinca u Vatikanu s izaslanstvom Latinskoameričkog rabinskog sjemeništa iz Argentine, prenosi Vatican News.

Papa je govorio o ratu u Ukrajini te je napomenuo da u Bibliji pravednost znači štovanje Boga i služenje drugima.

„Patim zbog ovog rata“, rekao je govoreći bez unaprijed pripremljenoga teksta i osvrćući se na rat u Ukrajini. „Braća protiv braće, ali ne samo to. Kad pomislimo da su u samo jednom stoljeću bila tri svjetska rata: prva dva i sad ovaj. K tomu, kad pomislimo da bi glad u svijetu nestala, ako se godinu dana ne proizvodi oružje. Trpim kada vidim kako se isprobavaju dronovi koji su kružili iznad Ukrajine. To su nova oružja koja testiraju, na račun ljudi koji umiru“, istaknuo je Sveti Otac.

Pitanje koje si Papa postavlja o čovjekovoj blagosti nalazi odgovor kod proroka Jeremije. Stoga je uputio snažan poticaj svima da rade kao braća. „Protiv kulture okrutnosti, radimo polazeći od naše vjere sa zajedničkim svetim knjigama i dajući primjer bratstva“, kazao je.

Papa se osvrnuo i na one koji ga, razmišljajući o njegovim riječima, nazivaju „komunistom“ jer govori o društvenim stvarima, umjesto da govori o Bogu. Međutim, dodao je kako je u Bibliji prisutna pravednost srca, uvijek povezana s Bogom i bližnjim. „Stoga se klanjamo i služimo, klanjamo i pomažemo jedni drugima. Onaj tko samo pomaže, a ne klanja se, dobar je ateist, ništa više. Tko se klanja, a ne pomaže, cinik je, lažov. Te dvije stvari idu zajedno. I za to se moramo boriti, da naša vjera postane djelo i da naša djela dovedu do vjere“, istaknuo je papa Franjo.

Izaslanstvo Latinskoameričkog rabinskog sjemeništa „Marshall T. Meyer“ iznijelo je Papi prijedlog društvene promjene kroz osposobljavanje novih društvenih vođa, polazeći od zajedničke duhovne perspektive. Cilj je koji se može ostvariti u zajedništvu sa Svetom Stolicom kroz obrazovne centre, centre duhovnosti i pokrete mladih. U intervjuu za Vatican News, rektor Latinoameričkog rabinskog sjemeništa, argentinski rabin Ariel Stofenmacher istaknuo je da se prijedlog odnosi na razumijevanje potreba ovoga svijeta i s vizijom koju Papa ima u vezi s tim potrebama. Sve u smislu stavljanja pozornosti na siromašne i zaštitu okoliša. Otuda i potreba da se osposobljava nove društvene vođe kroz smjer obrazovanja kako bi se odlučno pozabavilo izazovima društva kao što su diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i rodno uvjetovano nasilje.

Latinskoameričko rabinsko sjemenište vodeće je središte židovske duhovnosti i obrazovanja u Latinskoj Americi. Rabin Marshall T. Meyer, po kojemu sjemenište i nosi ime, osnovao je sjemenište 1962. u gradu Buenos Airesu. Urede imaju i u Montevideu i Santiagu de Chileu.