Nakon zahvale kardinalu Ouelletu, pročelniku Zbora za biskupe, te kardinalu Sandriju, pročelniku Zbora za istočne Crkve, Papa je rekao da je radostan jer napokon vidi novozaređene biskupe te što je susret upriličen na početku njihove biskupske službe, kada su se smirile prve emocije i kad se odgovornost, na neki način, prilagođava njihovim krhkim leđima, a ulje kojim ih je pomazao Duh Sveti silazi na povjerenu im Crkvu.

– Već ste iskusili da je Evanđelje otvoreno nad vašom glavom postalo kuća gdje se može prebivati s Božjom Riječju; a da prsten na vašoj desnoj ruci, koji je katkada pretijesan ili je preširok pa može skliznuti, posjeduje snagu da vaš život čvrsto priveže uz Krista i njegovu Zaručnicu – kazao je papa Franjo.

Potičući biskupe da ozbiljno shvate primljeno otajstvo, da se uvijek dive Božjem sapsenjskom nacrtu, te da se ne boje hoditi u Božjoj i prisutnosti Crkve, koja je u prvom redu Njegova, Papa je rekao da im želi govoriti o temama koje su mu na srcu. Osjećam dužnost podsjetiti crkvene pastire ne nerazdvojivu vezu između trajne biskupove nazočnosti i rasta stada. Kada je odsutan pastir, onda su u opasnosti pastoralna skrb i spas duša – ustvrdio je Papa dodajući:

Krist se u pastirima dariva Crkvi, on svoju Crkvu ljubi i svoj život daje za nju (usp. Ef 5, 25-27). Ljubav čini sličnima one koji je dijele, stoga sve što je lijepo u Crkvi od Krista dolazi, premda je istina da proslavljeno čovještvo Zaručnika nije omalovažilo naša obilježja. Neki vele da bračni parovi nakon dugogodišnjega čvrstog životnog zajedništva i vjernosti postupno nalikuju jedan na drugoga. Vi ste prstenom vjernosti svezani s Crkvom koja vam je povjerena. Ljubav prema Kristovoj zaručnici vam omogućuje da postupno u njezino lice utisnete crte svoga izgleda. A to nije moguće postići bez intimnosti, ustrajnosti, postojanosti i strpljivosti – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o biskupskoj službi, Papa je rekao da biskupi nisu ‘oročeni’, niti imaju rok trajanja poput lijekova, ili pokvarljive hrane, koja se baca kad se pokvari. Važno je ne priječiti životnu snagu koja izvire iz dubine primljenoga dara, a to vas štiti od napasti besciljnog lutanja, jer „ni jedan vjetar ne pomaže onomu koji ne zna kamo ide“. A mi smo naučili kamo idemo: idemo uvijek k Isusu. Tražimo „gdje je njegovo boravište“, jer uvijek vrijedi njegov odgovor prvim učenicima: „Dođite i vidite!“ (Iv 1, 38-39) – kazao je Papa te nastavio:

Treba prebivati u Njemu ako želite prebivati u svojim crkvama, treba prebivati u njegovoj riječi, u njegovoj Euharistiji, u „stvarima Oca njegova“ (usp. Lk 2, 49), naročito u njegovu križu. Ne treba biti samo u prolazu, nego treba trajno boraviti. Kao u vječnu svjetlu kraj Svetohraništa, i u vašem pogledu povjereno vam Stado treba vidjeti plamen Uskrsloga. Biskupi ne smiju biti pesimisti, oslanjati se na same sebe, uzmicati pred tamom svijeta ili se miriti s prividnom pobjedom zla nad dobrom. Niste pozvani čuvati prošlost, nego evanđeosku radost, stoga ne možete živjeti bez radosti Božje ljubavi; bogatstva koje si svijet ne može podariti – istaknuo je papa Franjo.

Papa je potaknuo biskupe da vole povjereni im Božji puk, pa i kad narod pogriješi; ne umarajte se „ići do Gospodina“ da izmolite oproštenje i novi početak. Naučite poniznu ali i neodoljivu snagu koja proizlazi iz vikarske uloge, jer je korijen svakoga otkupljenja. I žurno biskupsko poslanje izvire iz „vidjeti gdje boravi Gospodin i prebivati s njim“ (usp. Iv 1,39). Samo onaj tko sretne i prebiva u Bogu može ljude približiti Gospodinu, a među njima i brojne svećenike.

– Potičem vas da budete pastiri i očevi, da uvijek nađete vremena za svoje svećenike, da ih primite, saslušate i vodite. Želio bih da vas se uvijek može naći, ali ne preko obavijesnih sredstva koja posjedujete, nego da osobno primate ljude i slušate njihove stvarne potrebe, dajući im cjelovitost i širinu crkvenoga nauka, a ne zbirku jadikovka. Prihvatite sve bez razlike, svima pokažite odlučnost i očinsku nježnost. Nikada ne popustite napasti da svoju slobodu žrtvujete poradi udobnosti i konsenzusa, jer Crkva i svijet imaju pravo da na biskupovim usnama nađu oslobađajuće Evanđelje – ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o Božjem puku povjerenom biskupskoj skrbi, Sveti je Otac rekao da je za rast naroda potrebna biskupova strpljivost. Dobro mi je poznata pustoš našega vremena. U vođenju naroda treba oponašati Mojsijevu strpljivost, trošeći posljednju mrvu snage da narod približite Bogu. To je najvažnije. Preporučam vam osobito mlade i starije osobe. Prve jer su naša krila, a druge jer su naši korijeni. Bez tih krila i korijena, niti znamo što smo, niti kamo trebamo ići – rekao je Papa.

Zaključujući govor, Papa je rekao da u novim biskupima odsijeva neiscrpivo bogatstvo Crkve, rasprostranjene po svoj zemlji, da po njima Rimski biskup, Petrov nasljednik, grli Katoličku crkvu. Nije potrebno podsjećati na pojedine i dramatične situacije naših dana. Želio bih da u svakoj mjesnoj Crkvi preko vas odzvanja poruka ohrabrenja. Vraćajući se svojim kućama, narodu prenesite Papin srdačni pozdrav i recite mu da je uvijek u Papinu srcu – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan/Bitno.net