Odlukom pape Franje u ponedjeljak 2. ožujka deklasificirani su arhivi pape Pija XII. (osam godina prije isteka uobičajenoga roka od 50 godina nakon smrti) koji je na čelu Svete Stolice bio uoči, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata, izvijestio je Vatican News. Njegov pontifikat trajao je od 2. ožujka 1939. do 9. listopada 1958. godine.

Papa Pio XII. bio je 260. Petrov nasljednik, rođeni Talijan koji se upravo na današnji datum, 2. ožujka 1878. godine, rodio kao Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli. Postao je papom u jednima od najkraćih i najizvjesnijih konklava u 20. stoljeću, u kojima je bio tzv. papabile ili najizgledniji kandidat, te je izabran za papu na svoj 63. rođendan uzevši ime Pio XII. u čast svog prethodnika Pija XI. Papa Pio XII., tada još kao Giovanni Pacelli od 1917. do 1929. godine bio je papinski nuncij u Njemačkoj uoči Hitlerova preuzimanja vlasti i uspona nacizma.

Pontifikat pape Pija XII. značajan je upravo jer je on stolovao u Vatikanu u vrijeme najvećeg krvoprolića u 20. stoljeću, ali i na početku hladnoratovskog razdoblja između tadašnjeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

No, za nas je značajnije što je za svoga pontifikata, 1952. godine, papa Pio XII. imenovao kardinalom zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je u to vrijeme pa sve do svoje smrti bio u kućnom pritvoru nakon što je pet godina odrobijao u Lepoglavi.

Za vrijeme uzništva kardinala Stepinca, papa Pio XII.  često se obraćao našem uzoritom prelatu pismima i brzojavima, ali i u svojim govorima nije zaboravio na svoga hrvatskog kardinala. Primjerice, tako je svojedobno u svome govoru, oštro se protiveći komunističkoj presudi Stepincu, kazao sljedeće:

„Vođa hrvatskih katolika i metropolita Hrvatske, nadbiskup Zagreba, kardinal Stepinac, bio je kažnjen na 16 godina zatvora (1946.) zato, što je odbio podvrći se komunističkoj tiraniji, nego se odlučio govoriti u obranu progonjene Crkve i za slobodu svoga hrvatskoga naroda.”

Također, na blagdan Krista Kralja, među ostalim, papa Pio XII. poslao je brzojav kardinalu Stepincu povodom 25. obljetnice svećeništva sljedećega sadržaja:

„Uzoritom kardinalu Alojziju Stepincu – Krašić,

Predragi naš sine, kad slaviš dvadeset i pet godina svećeništva, punih zaslugama, hvalimo Tvoju hrabrost i krepost, koja je stalna usred neprilika, molimo Ti od Boga obilnu i nebesku utjehu, upućujemo Ti očinske čestitke i želje, te Ti iz svega srca i iz punine duše dajemo Apostolski blagoslov.”

Od početka Drugoga svjetskog rata papa Pio XII. neumorno je tražio mirno rješenje i okončanje oružanog sukoba. Usto, pozivajući se, među ostalim, na Lateranske ugovore Svete Stolice i Kraljevine Italije iz 1929. godine, Crkvu je nastojao držati neutralnom u ratnom sukobu.

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher izjavio je da cjelokupni vatikanski arhiv iz tog razdoblja ima oko dva milijuna dokumenata ili 323 dužna metra dokumenata u kutijama, fasciklima, registratorima i sl. Dokumenti pokrivaju široko područje djelovanja: radnje Svete Stolice tijekom Drugog svjetskog rata, njezinu diplomaciju, sporazume, humanitarni rad Crkve, izvještaje o određenim vjerskim i političkim pitanjima, obrazovna izvješća i dokumente koji se odnose na Svetu Stolicu. Nadbiskup Gallagher pojasnio je da se u materijalima nalaze i dokumenti vezani uz još neke važne teme toga vremena, uključujući i monsinjora Giovannija Battistu Montinija, budućeg papu Pavla VI.

*Pročitajte više: Pročelnik Vatikanskog arhiva otkrio što se može očekivati od otvaranja dokumenata iz pontifikata Pija XII.

IKA | Bitno.net