ZABRINJAVAJUĆE RIJEČI

Kardinal de Aviz: Optužbe za zlostavljanje tek su počele, prikrivali smo ih 70 godina

“Oni koji su prikrivali zločine su mafija, a ne Crkva.“

Foto: Vatican News

Prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, kardinal João Bráz de Aviz, u nedavnom je intervjuu za španjolski časopis Vida Nueva izjavio kako smatra da smo „tek na početku“ vala optužbi crkvenih službenika za zlostavljanje.

„Dojma sam da će broj optužbi za zlostavljanje rasti, zato što smo tek na početku. Prikrivali smo ih sedamdeset godina, i to je bila velika pogreška“, izjavio je brazilski kardinal predvidjevši da će posljedica ovih „teških vremena“ biti „mala Crkva“ koja će ujedno biti bolja.

Trenutnu krizu u Crkvi de Aviz vidi kao dokaz njegovoj tvrdnji da su se u prošlosti mnoge stvari radile krivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mojoj generaciji nitko nije govorio o seksualnosti“, rekao je, zaključivši kako takav pristup u formaciji treba promijeniti.

Odgovor Crkve na optužbe za zlostavljanja treba biti žuran i „osjetljiv prema žrtvama, a ne počiniteljima, to je ono što Papa od nas traži“, podsjetio je kardinal.

„Bol koju trpe oni koji su zlostavljani ogromna je i ne možemo prijeći preko toga. Ne možemo to prikriti“, rekao je.

Prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života osvrnuo se i na slučaj osnivača Kristovih legionara, Marciala Maciela, koji je 2006., na temelju istrage koju je godinu ranije pokrenuo Joseph Ratzinger, osuđen na povučen život u molitvi i pokori zbog više spolnih zločina.

Prema de Avizovim riječima, za Macielova se zlostavljanja znalo još od 1943., a oni koji su ih prikrivali su „mafija, a ne Crkva“.

Maciel je bio pod istragom u razdoblju od 1956. do 1959., i tijekom te četiri godine njegova pozicija poglavara Legionara bila je suspendirana, ali budući da istraga nije dala nikakve rezultate, Maciel se osnažen vratio na svoje staro mjesto.

Sudeći prema de Avizovim izjavama, globalni sastanak predsjednika biskupskih konferencija na temu suzbijanja seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji je Sveti Otac sazvao za 21. veljače, mogao bi donijeti brojne promjene u obračunavanju sa seksualnim zlostavljanjima unutar Crkve.

Ivo Džeba | Bitno.net

Objavljeno: 3. siječnja 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi