Nedjeljni Angelus, tradicionalna molitva Svetog Oca popraćena kratkim nagovorom, od sljedećeg će vikenda ponovno biti otvoren za javnost.

Pape molitvu Anđeo Gospodnji redovito predvode u podne u Vatikanu, s prozora koji nadgleda Trg sv. Petra koji je obično ispunjen tisućama hodočasnika.

No zbog pandemije koronavirusa ove su godine javna okupljanja u Vatikanu bila zabranjivana u dva navrata. Posljednje mjere uvedene su krajem prosinca prošle godine te je papa Franjo nekoliko tjedana nagovor i molitvu Angelusa davao putem prijenosa uživo iz knjižnice u Apostolskoj palači.

Odluka o povratku na Trg donesena je nakon što je talijanska regija Lacij, kojoj pripada grad Rim, u ponedjeljak iz “narančaste” prešla u “žutu” COVID zonu.

Tim povodom ponovno su otvoreni i Vatikanski muzeji. Ulazak je pritom moguć samo uz posebne mjere. Svi posjetitelji, tako, prije dolaska moraju rezervirati karte, a na snazi su i posebne epidemiološke mjere, kao što su obvezno nošenje maske, dezinfekcija ruku i distanca.