Obitelj

Tijekom jučerašnjeg zasjedanja Biskupske sinode, na kojem je bio i Sveti Otac, upućen je apel za mir i dijalog u Maliju. Sinodski su oci upoznati s teškoćama Malija, društvenim, političkim, ali i crkvenim, a sukobi između privremene vlade i pobunjenika istinska su prijetnja novoj evangelizaciji. Dok nemir u Maliju ometa društveni razvoj i crkveni život, u Europi globalizacija pak promiče nove oblike mučeništva, premda se ne može govoriti o prolijevanju krvi, razvidna je uporna i potajna nesnošljivost prema kršćanima. Ne samo da se niječe Bog, nego je i nepoznat. U takvoj stvarnosti nova se evangelizacija treba temeljiti na izobrazbi laika, na ekumenskom dijalogu i na dijalogu među religijama – ustvrdili su sinodski oci.

Vjerskoj izobrazbi laika potrebno je posvetiti najveću pozornost, čak i organiziranjem lokalnih sinoda na kojima će laici izravno sudjelovati, tako da budu kadri svjedočiti istinske vrijednosti i ne uzmicati pred laskanjem svijeta. Ne može se biti – istaknuto je u raspravi – ili crkveni ili svjetovni, nego u svijetu živeći svijet treba prožimati kršćanskim vrijednostima. U biskupiji se laici trebaju umrežavati, jer ako se Crkva udaljuje od društva, onda ni nova evangelizacije neće donijeti željene plodove – ustvrdili su biskupi.

Raspravljajući o obitelji, koja bi trebala biti Crkva u malom i nositelj nove evangelizaciji, biskupi su istaknuli da je obitelj na Zapadu postala, zbog neodgovornog poimanja slobode, glavni društveni problem. U društvu se više cijeni navijačku od bračne vjernosti. Kad je riječ o obitelji, Crkva ne može niti smije šutjeti jer su u opasnosti ne samo obiteljske vrijednosti nego i samo društvo. Biskupi stoga pozivaju da obitelj, utemeljena na braku između muškarca i žene, bude u središtu političke, kulturne i gospodarske aktivnosti, ali isto tako potiču Crkvu da obiteljima bude obitelj. Možda je Crkva danas više ustanova nego obitelj – primijetili su sinodski oci.

Govoreći o dijalogu, kao o sredstvu nove evangelizacije, istaknute su teškoće na putu međureligijskog dijaloga, poglavito s islamom, primjerice pakistanski zakon o bogohulstvu; sinodski oci polažu veliku nadu u muslimansku mladež, koju sve više privlači Evanđelje jer u njemu otkrivaju radost, slobodu i ljubav. Ističući duboko značenje radosne vijesti – smatraju biskupi – može se izbjeći brkanje između sekularizacije i kršćanstva, što je vrlo česta pojava kod muslimana.

Sinodski oci smatraju da bi valjalo otvoriti katehetske škole za odrasle, jer se odrasli sve više odriču svoje odgojiteljske uloge i premda su zabrinuti za mlade, ne skrbe se za njih. Odrasli vjeroučitelji mogu biti vjerodostojni svjedoci vjere, čak i uspješniji od samih svećenika – istaknuli su sinodski oci.

U raspravi o ekumenskom dijalogu, sinodski su oci suglasni da je podjela među kršćanima velika zaprjeka novoj evangelizaciji, a možda je i uzročnik europskog udaljavanja od kršćanstva pa i slabosti europske kulture i politike. Biskupi smatraju da bi katolici i istočnjaci morali više surađivati oko usvajanja pastoralne strategije. Ta bi se suradnja pozitivno odrazila na europsko društvo, a ujedno bi bila snažna poruka muslimanima – istaknuto je na prijepodnevnom zasjedanju. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com