Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve predvodio je u nedjelju Božansku liturgiju u Bazilici svetog Petra gdje se molio za mir u ukrajinskom ratu na grobu prvog pape. Liturgija je bila dijelom godišnje Sinode biskupa Ukrajinske grkokatoličke crkve, koja se održava u Rimu od 3. do 13. rujna.

Tijekom bogoslužja, biskupi Ukrajinske grkokatoličke Crkve iz cijeloga svijeta obilježili su 400. obljetnicu mučeništva svetog Jozafata i molili se za pravedan mir u Ukrajini.

„Živimo zaista jedinstveni sveti trenutak, trenutak koji će najvjerojatnije ući u povijest naše Crkve i našeg naroda“, rekao je u propovijedi nadbiskup Ševčuk. „Usred boli i tame velikog rata, Gospodin Bog daje nam osjećaj duboke radosti i istinskog svjetla koje nikada ne prestaje. Danas ovdje, nama okupljenima na grobu apostola Petra, Gospodin Bog poručuje: ‘Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca.’”

Nadbiskup Ševčuk je istaknuo da je sveti Jozafat, čiju su 400. obljetnicu mučeništva ovom liturgijom proslavili episkopi Sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve, jedini ukrajinski svetac čije relikvije počivaju u Bazilici svetog Petra. Gledajući njegov današnji lik, „vidimo da Božja ljubav u čovjeku rađa heroje koji su sposobni ljubiti kao što Bog ljubi.“

Nadbiskup je pozvao ukrajinski narod da sluša svetog Jozafata, koji im u doba kada se poput Davida bore protiv Golijaga kojega će pobijediti Božjom snagom, poručuje:

„Ti i ja nismo u zajedništvu s nasljednikom apostola Petra iz političkih ili diplomatskih razloga… Mi smo sinovi i kćeri Sveopće Crkve, jer vjerujemo da je Krist na stijeni apostola Petra utemeljio svoju Crkvu. I taj Petar nastavlja živjeti, djelovati i služiti kroz svoje nasljednike, očitujući božansko i bezvremeno podrijetlo Crkve kao Tijela Kristova. Svaki od njih ima svoj karakter, shvaćanje i način provođenja Petrove vladavine. Ali mi smo članovi Ekumenske Crkve jer vjerujemo da posebno u današnjem svijetu apostol Petar, preko svojih nasljednika, djeluje na poseban način za dobro Ukrajine i naše Crkve u ime samoga Krista.”

„Danas nam Jozafat govori: Djeco Ukrajine, nikada ne slušajte glasove onih koji vam govore da se odreknete ovog jedinstva. Naša je Crkva opstala u svim povijesnim razdobljima. Odoljela je onima koji su je htjeli likvidirati jer je bila u jedinstvu sa širokom, univerzalnom obitelji Katoličke Crkve. Isto tako, Ukrajina danas neće moći preživjeti rat bez široke međunarodne pomoći i podrške na svim razinama. Ekumenska katolička kršćanska solidarnost nužan je uvjet za održivost i opstanak naše Crkve i naroda — preduvjet za pobjedu Ukrajine u borbi dobra i zla koju naš narod danas vodi“, naglasio je nadbiskup.

Na kraju bogoslužja nadbiskup Ševčuk zahvalio je papi Franji s kojim su biskupi Sinode dan ranije imali dvosatni susret, tijekom kojeg su mu imali priliku reći svu istinu o ratu u Ukrajini.

„Iako se Ukrajina suočava s najvećom humanitarnom krizom u Europi od Drugog svjetskog rata, zahvaljujući osobnim naporima Svetog Oca i cijele Katoličke Crkve, Europe, Kanade, Sjedinjenih Država, Južne Amerike i Australije, ova humanitarna kriza nije i vjerojatno se neće pretvoriti u humanitarnu katastrofu. U Ukrajini nitko nije umro od hladnoće, gladi ili drugih humanitarnih posljedica tamo gdje je sezala snaga katoličke ljubavi i sveopće solidarnosti, čije srce i promicatelj jest i bit će Njegova Svetost papa Franjo”, istaknuo je nadbiskup.

„Stoga, recimo istinu samima sebi i zahvalimo Svetom Ocu i svim katoličkim biskupima svijeta što Ukrajina danas nije ostavljena sama, što možemo reći Rimu, Ukrajini i svijetu, s groba svetog Petra: Ukrajina stoji! Ukrajina se bori! Ukrajina se moli!” dodao je.

Obraćajući se ukrajinskim vjernicima, kojih je došlo više od 2500, nadbiskup Ševčuk je zaključio: „Gledam vas i plačem jer vaša Ukrajina plače za vama! Ali znam da nas Bog voli i da ćemo se svi jednog dana vratiti kući. Snagom ljubavi prema našoj domovini, prema našem narodu, mi ćemo pobijediti.”