Vatikan trenutno istražuje desetak utemeljitelja kongregacija posvećenog života, a najučestalije optužbe na njihov račun uključuju zlouporabu moći ili savjesti, financijsku korupciju te probleme povezane s “afektivnošću” kazao je u razgovoru za španjolski časopis “Vida Nueva” tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup José Rodríguez Carballo, prenosi CNS.

Nadbiskup Rodríguez rekao je kako Crkva ima vrlo “jasne i precizne kriterije” po pitanju razlučivanja autentičnosti karizme kada se odlučuje hoće li odobriti novu kongregaciju ili vjerski red. Ti kriteriji uključuju: “zajedništvo s Crkvom, duhovne plodove, društvenu dimenziju evangelizacije, poštovanje prema drugim oblicima posvećenog života u Crkvi te ispovijedanje katoličke vjere”.

“Nažalost, mora se reći da je u nekim stvarnostima ponekad teško uočiti originalnost karizme”, dodao je nadbiskup.

Rodríguez je kazao kako u ovom trenutku kongregacija istražuje desetak utemeljitelja različitih ustanova dodavši kako je uglavnom riječ o onim ustanovama “čije je kanonsko priznanje u tijeku”, ali među njima je i nekoliko onih koje su već dobile crkveno priznanje.

U tu brojku nisu uračunate one zajednice ili ustanove posvećenog života nad kojima je istraga već izvršena te koje su dobile vanjskog delegata ili, u nekim slučajevima, bile ugašene.

“Valja dodati kako je bilo slučajeva u kojima je nakon potrebne istrage utemeljiteljica napustila posvećeni život ili je utemeljitelj sveden na laički status”, kazao je Rodríguez dodavši kako se time čini “velika šteta posvećenom životu i samoj Crkvi”.

Upitan o tome koliko je učestalo duhovno zlostavljanje, nadbiskup je kazao kako je takvo zlostavljanje “učestalije nego što se misli”.

“Papa Franjo definira ga kao duhovno uznemiravanje, manipulaciju savješću, ispiranje mozga. Takva vrsta zlostavljanja obično se pojavljuje u području duhovnog vodstva ili unutar zajednice, posebice kada se unutarnji forum (pojedinčeva savjest i duhovno stanje) ne razlikuje od vanjskoga.”

Riječ je o zlostavljanju koje svoje korijene ima u “klerikalizmu” koji ne pogađa samo kler nego svakog muškarca ili ženu s autoritetom, objasnio je Rodríguez.

Što se tiče seksualnog zlostavljanja ono je uglavnom usmjereno protiv članova vjerske ustanove, “ali ponekada i protiv maloljetnika ili ranjivih osoba”, kazao je tajnik kongregacije dodavši kao je važno napomenuti da se duhovno zlostavljanje često javlja kao prvotni uzrok seksualnog.

Upitan zašto neki novi oblici posvećenog života naginju prema “sektaštvu” nadbiskup je kazao kako je to nekada odraz mentaliteta “mi smo najbolji” kojim se želi zaštiti karizma od izvanjskih utjecaja. “U takvim skupinama također se vjeruje da karizma pripada utemeljitelju, a ne Crkvi”, dodao je.

“U tim slučajevima Crkva ima pravo i dužnost intervenirati kako bi riješila problem neuredne uporabe karizme kako što je to činila prva Crkva”, kazao je nadbiskup.

Rekao je kako se u mnogim problematičnim ustanovama stvara dojam da ih Crkva progoni što je praćeno “duhovnošću koja je vrlo površna i slabo utemeljena u zdravoj teologiji i crkvenom učiteljstvu”.

Nadbiskup je kazao kako sektaštvo može voditi u fundamentalizam kojeg je papa Franjo nazvao rezultatom “ideologije koja sakati evanđelje”, a može se nažalost primijetiti u nekoliko takozvanih “novih zajednica” ili oblika posvećenog života.

“Fundamentalizam fosilizira karizmu”, kazao je Rodriguez. “Karizma je poput vode, ako ne teče usmrdi se”.