U jučerašnjem nagovoru prije podnevne molitve Anđeo Gospodnji Sveti je Otac rekao da nam evanđelje četvrte nedjelje Došašća opisuje Anđelov navještaj Blaženoj Djevici Mariji. Promišljajući o Blaženoj Djevici i trenutku primanja navještaja te njezinu odgovoru, još više nas prosvjetljuje svjetlo istine koje proizlazi iz toga otajstva. Želio bih se napose osvrnuti na važnost Marijina djevičanstva, na činjenicu da je začela Isusa i ostala djevica – kazao je Benedikt XVI.

Nazaretskom događaju prethodi Izaijino proročanstvo: „Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel.“ To se pradavno obećanje sasvim ispunilo u utjelovljenju Sina Božjega. Doista, ne samo da je Djevica Marija začela, nego je začela po djelovanju Duha Svetoga, to jest samoga Boga. Ljudsko biće koje u njezinoj utrobi započinje život uzima tijelo od Marije, ali njegovo bivanje sasvim dolazi od Boga. Posvema je čovjek, učinjen od zemlje – služeći se biblijskim izrazom – ali dolazi iz visine, s neba. Činjenica da Marija začinje, ostajući djevica, bitna je za poznavanje Isusa i za našu vjeru, jer svjedoči da od Boga polazi inicijativa a posebice otkriva tko je začeti. Evanđelje zaista veli: Zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim. U tom se smislu uzajamno potvrđuju Marijino djevičanstvo i Isusovo božanstvo– ustvrdio je Sveti Otac.

Stoga je vrlo važan upit – kazao je nadalje Sveti Otac – koji Marija, jako uznemirena, obraća Anđelu: „Kakao će to biti, jer ja se ne sastajem s mužem?“ . Marija je u svojoj jednostavnosti vrlo mudra: ne sumnja u Božju moć, ali želi bolje proniknuti njegovu volju, da joj se sasvim može prilagoditi. Otajstvo neizmjerno nadilazi Mariju, a ipak ona u njegovu središtu savršeno zauzima mjesto koje joj je namijenjeno. Njezin um i srce sasvim su ponizni, a, upravo poradi njezine posebne poniznosti, Bog očekuje njezin potvrdni odgovor da ostvari svoj plan. Poštuje njezino dostojanstvo i slobodu. Marijin ‘Neka mi bude po riječi tvojoj’ uključuje majčinstvo i djevičanstvo, želi da u njoj sve bude na slavu Božju, a Sin kojeg će roditi da bude dar milosti – objasnio je Benedikt XVI.

Dragi prijatelji, Marijino je djevičanstvo jedinstveno i neponovljivo, ipak se duhovno njegovo značenje odnosi na svakog kršćanina. Ono je u biti povezano s vjerom: tko se zaista bezuvjetno povjerava ljubavi Božjoj po djelovanju Duha Svetoga u sebe prima Isusa, njegov božanski život. U tome je otajstvo Božića. Svima želim da ga nutarnjom radošću živite – rekao je Sveti Otac potom se osvrnuo na tragediju u Filipinima.

Stanovništvu na jugu Filipina, pogođenom snažnom tropskom olujom, želim zajamčiti svoju blizinu. Molim se za žrtve, najvećim dijelom djeca, za one koji su ostali bez krova nad glavom i za mnoge nestale – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)