VATIKANSKI POLUSLUŽBENI DNEVNIK

L’Osservatore Romano: Pojedini mediji objavljuju samo one Papine izjave koje su u skladu s njihovim opredjeljenjima

U tzv. Post-činjeničnom dobu i Katolička Crkva sve je češće cilj „spirale lažiranja” koja se predstavljaju kao istine, ističe se u uvodniku izdanja od 29. prosinca.

Foto: Flickr.com/Catholic Church of England and Wales

Vatikanski poluslužbeni dnevnik „Osservatore Romano” kritizirao je jednostrane medijske izvještaje, lažne vijesti – „fake news” i krivotvorenje Papinih govora.

U tzv. Post-činjeničnom dobu i Katolička Crkva sve je češće cilj „spirale lažiranja” koja se predstavljaju kao istine, ističe se u uvodniku izdanja od 29. prosinca. Tako se opetovano instrumentaliziraju riječi pape Franje, pa se neki mediji odlučuju objavljivati samo one Papine izjave koje su u skladu s njihovim opredjeljenjima, upozorava novinarka i povjesničarka Lucetta Scaraffia.

Usto se Papine riječi često navode izvan konteksta, kako bi se uskladile sa „slikom naprednoga pape” kakvu su si mediji zamislili i kakvoj prilagođavaju pisanje čak i kad pritom iskrivljavaju činjenice, pa se tako naprimjer izostavljaju izjave poglavara Katoličke Crkve koje se u potpunosti mogu interpretirati kao tradicionalni crkveni nauk, napominje Scaraffia. Ta je metoda odavno poznata, no dosad nije bilo slučajeva raspačavanja krivotvorenih Papinih govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni se uglavnom šire društvenim mrežama i to na španjolskom jeziku kao bi se činili vjerodostojniji. Takav način iskrivljavanja istine pokazuje koliko im je malo stalo do stvarnog razumijevanja ovoga pontifikata, temeljnih dokumenta i zaključaka, ističe Scaraffia, dodajući kako senzacionalistički naslovi uvijek dobro prolaze, pa čak i kad se laži u tekstu mogu lako otkriti usporedivši ga s izvornikom, malo je onih koji će to i učiniti.

Ovome dodajmo kako je naš portal redovito pisao o “instrumentaliziranju” pape Franje, ali i o izravnom krivotvorenju njegovih izjava koje su potom koristile i širile pojedine hrvatske javne osobe.

Pogledajte i kviz koji će vam pomoći razlučiti prave izjave pape Franje od “fake news”-a.

IKA, Bitno.net


Objavljeno: 29. prosinca 2017.

Možda vam se svidi