VJERODOSTOJNE OPTUŽBE

Papa prihvatio odreknuće od službe pomoćnog biskupa Los Angelesa optuženog za zlostavljanje maloljetnika

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je da je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe pomoćnog biskupa Los Angelesa Alexandera Salazara zbog zlostavljanja maloljetnika.

Foto: Wikipedia / Katedrala Naše Gospe od anđela u Los Angelesu

Nadbiskup Los Angelesa José Horacio Gómez u pismu koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice objasnio je razloge Papinog čina. Naime, mons. Salazara su 2005. godine optužili da je ’90-ih godina prošlog stoljeća, dok je bio svećenik u jednoj župi, u nekoliko navrata zlostavljao maloljetnike.

Kad je optužba podnesena, već je bio zaređen za biskupa. Nadbiskupija je tada poslala istražni materijal Zboru za nauk vjere, koji je proveo istragu i poduzeo mjere opreza koje je biskup poštovao, stoji u pismu nadbiskupa Gomeza. Nadbiskupija optužbe smatra vjerodostojnima.

Nadbiskupija Los Angeles je preko nadležnog odbora provela i neovisnu istragu koja je ustanovila da su optužbe vjerodostojne te je priopćila svoje rezultate i preporuke Svetoj Stolici kako bi ona donijela konačnu odluku o statusu biskupa Salazara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zahvalan sam Svetom Ocu zbog toga što s ljubavlju brine o Božjoj obitelji u nadbiskupiji Los Angeles. Te su odluke poduzete zbog duboke brige za zdravlje i pomirenje sa žrtvama zlostavljanja te za dobro poslanje Crkve. I dalje ćemo kroz molitvu i naše djelovanje biti uz žrtve koje su pretrpjele zlostavljanje“, stoji u pismu nadbiskupa Los Angelesa Gomeza, prenosi Vatican News.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 20. prosinca 2018.

Možda vam se svidi