Benedikt

Od krize do ponovnoga rođenja; put je Benedikta iz Nursije kako ga je opisao Sveti Otac. Rođen je 480. godine, četiri godine nakon pada Zapadnoga rimskog carstva, u društvu koje je od blagostanja prešlo u bijedu. Benedikt daje svoj prinos, ne upirući prstom nego počevši od sebe, mijenjajući sebe. Kao 20-godišnjak povlači se u špilju nedaleko od mjesta Subiaco, kako bi nadvladao tri bitne kušnje svakog ljudskog bića: kušnju samopotvrđivanja i želje da se u središte stavi sebe, kušnju čulnosti, i na kraju, kušnju srdžbe i osvete – istaknuo je Papa na spomenutoj općoj audijenciji.

Benedikt je, naime, bio uvjeren – dodao je Sveti Otac – da bi samo nakon što pobijedi te kušnje, drugima mogao reći neku riječ korisnu u njihovim potrebama. I tako, pomiren u duši, bio je u stanju potpuno ovladati napadajima svojega ‘ja’, te tako uspostavljao mir oko sebe. (…) Ja, ali ne više ja – istaknuo je Papa – to je formula kršćanskoga života. Ako Isus živi u nama, tada mi preobražavamo svijet. A Benedikt dopušta da ga Bog mijenja kroz molitvu, živi kontakt s Kristom, a ne utješnim neplodnim intimizmom. Molitva je na prvom mjestu čin slušanja, koji se ima pretvoriti u konkretno djelovanje. Gospodin očekuje od nas da na njegovo sveto poučavanje svakoga dana odgovorimo djelima – rekao je Papa navodeći riječi svetoga Benedikta.

Molitva stvara djela: „Ora et labora“, Moli i radi. Tako benediktinski samostani oblikuju novu europsku civilizaciju, pokreću zemljoradnju, obrt i trgovinu, i to u znaku solidarnosti, te čuvaju i prenose, i pogansku i kršćansku kulturu. Europi danas zacijelo trebaju politička i gospodarska rješenja kako bi nadvladala svoju krizu, koja je prije svega kriza identiteta i kriza vrednota – objasnio je Papa – Ali kako bi stvorila novo i trajno jedinstvo, ponajviše joj je potrebna etička i duhovna obnova koja se nadahnjuje kršćanskim korijenima kontinenta; u suprotnom, Europa se ne može obnoviti. Bez tog životnog soka, čovjek ostaje izložen opasnosti popuštanja pred vrlo starom kušnjom da se sām iskupi – što je utopija koja je u Europi XX. stoljeća, na razne načine prouzročila, kako je primijetio papa Ivan Pavao II., nazadovanje bez presedana u mučnoj povijesti čovječanstva – istaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)