Papa Franjo proglasio je mučenicom talijansku redovnicu Leonellu Sgorbati koja je 2006. ubijena u Somaliji nakon provale nasilja koje je izbilo nakon govora pape Benedikta XVI. u Regensburgu. Proglašenje mučenicom označava činjenicu da je Crkva prepoznala kako je ubojstvo počinjeno iz mržnje prema vjeri (in odium fidei).

Sestra Leonella Sgorbati bila je redovnica Misionarki Gospe Utješiteljice, a ubijena je kraj bolnice u Mogadišu zajedno sa svojim tjelohraniteljem nakon Benediktova govora u kojem se nalazio citat koji je proroka Muhameda stavio u negativan kontekst.

Trideset i pet godina posvetila je radu u Africi, a u Somaliji je vodila školu za medicinske sestre u bolnici SOS dječjeg sela. Njezine sestre su je opisale kao jako velikodušnu osobu koja je svoj život dala za druge.

Kada ju je prvi hitac pogodio njezin ju je tjelohranitelj zaštitio svojim tijelom. On je preminuo na licu mjesta, dok je ona prevezena u bolnicu gdje je preminula od zadobivenih ozljeda. Njezine posljednje riječi bile su: “Opraštam, opraštam, opraštam.” Sgorbati je u to vrijeme bila jedna od samo dvoje zapadnjaka u Mogadišu budući da je grad bio u rukama islamskih militanata.

Do ubojstva je došlo samo dva dana nakon što je radikalni vjerski vođa Sheikh Abubakar Hassan Malin pozvao vjernike u svojoj džamiji da ubiju sve one koji su uvrijedili proroka Muhameda.

Podsjetimo, u svome regensburškom govoru papa Benedikt XVI. citirao je jednog bizantinskog vladara koji je rekao: „Pokaži mi što je nova donio Muhamed, i naći ćeš, tako je rekao, samo loše i nehumano, kao što je to da je on propisao da se vjera, koju je on propovijedao, proširi mačem.“ Papa je kasnije istaknuo kako to nije njegovo osobno mišljenje, no medijske interpretacije govora su već uzburkale strasti.

Ideja govora je bila istaknuti kako vjera i razum trebaju jedno drugo te osuditi vjersko nasilje, no navedeni je citat izazvao provalu nasilja diljem svijeta čija je žrtva bila i sestra Leonella povodom čije smrti je papa Benedikt rekao:

„Pala je kao žrtva nasilja… Sestra koja je mnogo godina služila siromašnima i djeci Somalije, umrla je izgovarajući riječ ‘opraštam’… To je najautentičnije kršćansko svjedočanstvo, miroljubivi znak osporavan koji pokazuje pobjedu ljubavi nad mržnjom i zlom.“

Ivo Džeba | Bitno.net