Bolonjski je nadbiskup odgovarao na novinarska pitanja na marginama međunarodnoga susreta u Berlinu „Odvažnost mira” koji se održava od 10. do 12. rujna u organizaciji Zajednica sv. Egidija u suradnji s Katoličkom Crkvom i Evangeličkim Crkvama u Berlinu.

Papin mirovni izaslanik je naglasio potrebu pronalaska rješenja rata u Ukrajini, ističući važnost razlikovanja agresora od žrtve. Osvrnuo se i na svoju mirovnu misiju koju mu je povjerio papa Franjo, a koja ga je već odvela u Ukrajinu, Rusiju i SAD.

Kardinal Zuppi naglasio je važnost rada na pravednom i sigurnom miru, uključujući ključne aktere poput Kine, kamo se očekuje da će kardinal otputovati u bliskoj budućnosti.

Ponovio je kako se pravi mir ne može nametnuti, istaknuvši ulogu Ukrajinaca u određivanju vlastitog puta do mira. Mir, rekao je, zahtijeva napor svih, ali „to nikada nije nešto što bilo tko može nametnuti; to mora biti mir koji su izabrali Ukrajinci uz jamstva, predanost i trud svih”.

U vezi s nedavnim napetostima s Kijevom nakon govora pape Franje mladim Rusima u Sankt Peterburgu, kardinal Zuppi izrazio je uvjerenje da će se ta pitanja riješiti, ističući potporu Pape i Crkve Ukrajini u vremenima patnje. Kardinal je ponovio želju pape Franje za „kreativnim mirom” kako bi objasnio kako su sami putovi mira ponekad „nepredvidivi i zahtijevaju predanost i uključenost svih i veliko savezništvo za mir kako bi se išlo u istom smjeru”.

Odgovarajući na kritike o tempu diplomacije, kardinal Zuppi branio je važnost poduzimanja akcije i pokušaja da se nešto promijeni. „Ako ne radite ništa ne padate, ali ništa ne radite”, rekao je, dodajući da je „uvijek bolje pokušati”.

U stvarnosti, rekao je, mir često dolazi kasno pred patnjom koju uzrokuje rat. Mir, dodao je kardinal, „treba doći odmah, ili još bolje, trebalo bi biti stanje u kojem se živi”.

Kardinal Zuppi zaključio je pozivom na strpljenje i zajedničke napore da se obnovi ono što su podjele, nasilje i nepravda razorile. Treba imati strpljenja, kazao je, da „vremena sazriju” i da ih se zna iskoristiti, podsjećajući „da mir mora doći odmah, što je prije moguće”, prenosi Vatican News.