Vatikan

Nova evangelizacija nije kratkoročni program, nego novi način gledanja na budućnost Crkve – ustvrdio je kardinal Wuerl, glavni izvjestitelj Biskupske sinode, predstavljajući u srijedu 17. listopada „Izvješće nakon rasprave“, sažetak glavnih tema o kojima se raspravljalo na Sinodi, koji će poslužiti u pripremi završnog dokumenta. I Sveti je Otac bio na predstavljanu izvješća.

Kardinal je jasno istaknuo da nova evangelizacija nije kratkoročni program nego novi pogled na budućnost Crkve kada se svi trebaju zauzimati u obnovi vjere, jer je naviještanje evanđelja glavna crkvena obveza. Naročito je danas služba Crkve u razdoblju preispitivanja kako naviještati riječ Božju u novom kontekstu, globaliziranom, punom izvanrednih izazova, a golemo je nepoznavanje vjere, naročito u zemljama drevnoga kršćanstva. Potrebna je duhovna obnova koju Crkva treba proglasiti i ostvariti – istaknuo je glavni sinodski izvjestitelj.

Što nam je dakle činiti? Kardinal je ukratko obrazložio glavne izazove za novu evangelizaciju: međureligijski dijalog, naročito u dijelu svijeta s muslimanskom prevlašću: nasilje i ograničavanje vjerske slobode, ekumenizam, razvoj područja obavijesnih sredstava, koja zahtijevaju novi govor i novu umjetnost komuniciranja u Crkvi. Veliki je izazov za novu evangelizaciju i današnja kultura, odnos između sobe, zajednice i društva, stoga se očekuje veliki prinos od ‘Predvorje naroda’, te od zauzimanja Crkve za društvenu pravdu i od djela milosrđa prema siromašnima i trpećima – ustvrdio je kardinal Wuerl.

Kardinal je naveo i neke instrumente za novo naviještanje evanđelja: župe, male zajednice, škole, sveučilišta, hodočašća, vjeroučitelje, kojima valja ponuditi stabilnu službu u Crkvi – primijetio je kardinal, a potom posebice istaknuo brak, obitelj koja i u najtežim okolnostima uspijeva prenositi vjeru, oblikovati ljudsku osobu, stoga ju valja poduprijeti jer i njoj prijeti sekularizacija. Kardinal je istaknuo temeljnu ulogu žene u životu Crkve i u prenošenju vjere.

Osvrćući se na svećenike i redovnike rekao je da su oni nezamjenjivi u novoj evangelizaciji. U doba manjkavosti poznavanja Kristova otajstva, treba ih poučiti o naravi njihove zadaće, naglašavajući važnost celibata – primijetio je kardinal, a potom se osvrnuo na ulogu laika. Potrebno je na svim razinama integrirati laike u organizaciju lokalne Crkve, jer svi katolici trebaju upozoravati narod na življenje vjere, riječju a osobito djelom i životom. U tom kontekstu, također i seljenja, danas vrlo raširena, mogu biti velika prigoda za novu evangelizaciju, zahvaljujući načelu prihvata i integracije – kazao je kardinal.

U kardinalovu izvješću je i četrnaest upita na koje sinodski oci trebaju odgovoriti uključujući se u pripremu zaključnih dokumenata Sinode. Hoće se vremena za marni i dosljedan pothvat prema neaktivnim katolicima. Sad je vrijeme da Crkva, poznajući vlastite teškoće, napetosti, tjeskobe, grijehe i svoju ljudsku slabost, upre pogled u nove Duhove, da zaživi riječ Božja i da ju se radosno dijeli s drugima – zaključio je kardinal Wuerl. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it