Na online konferenciji u četvrtak 15. travnja Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin poručio je da međunarodna zajednica ima dužnost cjepiva i liječenje od Covida-19 učiniti dostupnima širokim slojevima, prenosi Vatican News.

Na konferenciji „Bratstvo, multilateralizam i mir“ u organizaciji stalnoga predstavništva Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, između ostalih sudjeluju predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Ured visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, Međunarodna organizacije rada i druge ugledne ustanove. Kardinal Parolin istaknuo je prioritete Svete Stolice na području zdravstva, izbjeglica, rada, međunarodnoga humanitarnoga prava i razoružanja. Konferencija polazi od enciklike pape Franje Fratelli tutti o bratstvu.

U multilateralnom djelovanju bratstvo se iskazuje u hrabrosti i velikodušnosti definiranja zajedničkih ciljeva i jamčenju ostvarivanja temeljnih načela diljem svijeta, istaknuo je kardinal Parolin, dodavši da se pritom sporovi moraju rješavati diplomacijom i pregovorima u zauzimanju za opće dobro i one slabije.

Osvrnuvši se na utrku za cjepivom i tretmanima istaknuo je duboki jaz u opskrbi bogatih zemalja i ostatka svijeta i ponovio opetovani apel pape Franje za globalnom kampanjom cijepljenja i pravednom opskrbom na području zdravstva, osobito za siromašne i ranjive.

U kontekstu 70. obljetnice UNHCR-a nažalost moramo ustvrditi da diljem svijeta raste broj onih kojima je potreban zaštita, što stvara velike humanitarne i socijalne probleme, upozorio je kardinal. Ponovivši Papin apel za globalizacijom solidarnosti, istaknuo je nužnost globalnoga pakta za izbjeglice, međunarodnu suradnju i pravedniju i razvidniju raspodjelu odgovornosti. Tome je pak svojstveno pravo svih ljudi na dostojanstveni život u miru i sigurnosti u svojim zemljama.

Na području rada pandemija je najteže pogodila neformalni sektor, male poduzetnike i trgovce. Papa u enciklici upozorava da ih se treba uključiti – socijalno, politički i gospodarstveno, što je važno i za mirovne procese, istaknuo je kardinal Parolin.

S obzirom na aktualne oružane sukobe i „fizičku, moralnu i duhovnu patnju“ koja ih prati, kardinal je istaknuo važnost  poštivanja međunarodnoga humanitarnog prava, koje treba i dalje razvijati. Tome pripadaju i pogrešni prioriteti država koje troše ogromna financijska sredstva na naoružanje. Kardinal je kritizirao povezivanje nacionalne sigurnosti s gomilanjem oružja kao „kontraproduktivnu logiku“, a omjer materijalnih resursa i ljudskih talenata u službi smrti i onih u službi života ocijenio skandaloznim.