Državni tajnik kardinal Pietro Parolin sa zadovoljstvom prenosi srdačan pozdrav pape Franje predsjedniku Centra za liturgijsko djelovanje, nadbiskupu Catanzaro-Squillacea mons. Claudiju Maniagu, te svim sudionicima studijskoga tjedna, podsjećajući da odabrana tema „Službe u službi sinodalne Crkve“ ima posebno značenje za Crkvu u sadašnjem povijesnom trenutku.

Kardinal se pozvao na papu Franju koji je potaknuo Crkvu da živi itinerar Sinode u koju je uključena, postajući stručna u umijeću susreta i spremna pomoći jedni drugima kako bi nas raznolikost karizmi, poziva i službi obogatila.

Državni tajnik u poruci je objasnio što u tome pogledu papa Franjo očekuje od studijskih susreta koji okupljaju biskupe, svećenike, đakone, redovnike i redovnice te brojne laike i laikinje. Nada je Svetoga Oca – piše – da ovaj kvalificirani skup, koji je u službi pastorala Crkve u Italiji (…) pridonese teološko-liturgijsko-pastoralnom produbljivanju stvarnosti službi, otvarajući perspektive koje se nude pastoralnom razlučivanju crkvene zajednice.

Sudionici ovog studijskoga tjedna analizirat će utjecaj novoustanovljenih službi lektora, akolita i kateheta u crkvenoj praksi.

Kardinal Parolin se u poruci prisjetio nekih slučajeva intervencije Papinskog učiteljstva po pitanju ministerijalnosti, kao što je primjerice bilo prije 50 godina s motu proprijem „Ministeria quaedam“ s kojim je, kako objašnjava, sveti Pavao VI.  preispitao sva pitanja nižih službi, zadržavajući službe lektora i akolita kao ustanovljene službe koje se više ne smatraju rezerviranima za kandidate za sakrament svetoga reda.

Polazeći od toga dokumenta, napomenuo je kardinal Parolin, Centar za liturgijsko djelovanje na primjeren način predlaže promišljanje o liturgijskom poticanju cijelog Božjeg naroda. Papa promišlja o obnovi Crkve u sve više „zajedničkom“ i manje klerikalnom smjeru. Motu proprijem „Spiritus Domini“ papa Franjo ukida ograničenje koje je ženama isključivalo pristup prvim dvjema službama, dok motu proprijem „Antiquum Ministerium“ uspostavlja službu katehete.

Vaša konferencija je smještena na toj liniji produbljivanja raznolikosti službe, nastavio je kardinal Parolin, uvijek imajući na umu da sva služba u Crkvi mora biti nadahnuta duhom služenja koju živi Isus.

Crkva shvaćena kao otajstvo zajedništva, nastavlja Državni tajnik, stavlja veći naglasak na ulogu laika, radi se o promicanju u vjernicima laicima jasniju svijest o njihovu pozivu, koji se izražava u mnoštvu zadataka.

Ali kako upozorava kardinal, treba paziti da se ne pomiješa zajedničko svećeništvo i ministerijalno svećeništvo, proizvoljno tumačeći pojmove „zamjene“ i „klerikalizacije”, time riskirajući da se zapravo stvori crkvena struktura službe koja je paralelna s onom utemeljenom sakramentom reda.

Kardinal Parolin zaključuje poruku jamčeći svim sudionicima tjedna, koji će završiti 25. kolovoza, molitvu i blagoslov pape Franje, čemu dodaje i osobnu želju za punim uspjehom te važne pastoralne inicijative.