Kardinal Comastri_Papa Benedikt XVI je ponizna i hrabra osoba

Kad sam primio vijest o Papinu odreknuću, osjetio sam veliku bol jer draga osoba nenadano izlazi iz našega obzora. No u tom sam trenutku osjetio ljupki lahor koji je dolazio iz daljine, osjetio sam miris slame betlehemske štalice i Isusove riječi: učite od mene jer sam blaga i ponizna srca. Osjetio sam veliko olakšanje shvaćajući da u odreknuću pape Benedikta XVI. odjekuju Isusove riječi – ustvrdio je kardinal dodajući:
U svijetu punom vlastohleplja, gdje se osobe teško odriču vlasti i žude da uvijek budu u izlozima, evanđeoska je iako neshvatljiva gesta tko pošteno kaže: oprostite mi, nemam više snage, neka Isus na kormilo Crkve stavi nekoga drugoga, ja se povlačim u tišinu i molitvu. Veliki francuski govornik Bénigne Bossuet, gorko je uskliknuo: čudite se ako se čini da se Bog skriva, čudite se? Bogu nije ugodno u svijetu oholica, jer oholi ne mogu razumjeti rječnik poniznosti koji je Bog zapisao na slamici u betlehemskoj štalici – tvrdio je govornik.

Teško je danas – zaključio je Bossuet – a i prava je rijetkost sresti poniznu osobu. Mi danas – istaknuo je kardinal Comastri – možemo tvrditi da ona postoji. Ponizna je i hrabra osoba papa Benedikt XVI. Hvali ti, papa Benedikte! Našoj si oholosti zadao veliki udarac. Da, svijet je iznenađen, a Crkva je okrijepljena, o tomu svi moramo voditi računa, i Bog se na nebesima raduje jer je zraka njegove svjetlosti uspjela raspršiti gustu maglu ljudske oholosti. Crkva pak nastavlja svoj hod, nošena sigurnošću da je Isus uvijek na kormilu lađe, a to je dostatno da budemo optimisti – istaknuo je kardinal Comastri.

Na upit o ostavštini osmogodišnjeg pontifikata Benedikta XVI., kardinal je rekao da je ona golema. Papa nas je naučio iščitavati povijest mjerilom kontinuiteta. Neki su II. vatikanski sabor tumačili kao prekid. S pravom je papa Benedikt XVI. rekao: ne, u Crkvi nema prekida, postoji samo rast, razvoj u kontinuitetu. Povijest Crkve je dvotisućna povijest žive zajednice koja se napaja živom vodom na izvoru Isusu – istaknuo je kardinal.

Osim toga – nastavio je kardinal – Papa nam je očitovao duhovno viđenje svoje uloge i svojega pontifikata. Pozvao je Crkvu da se pomladi na izvoru Evanđelja, da ne slijedi pomodarstvo, nego da svježinu otkrije u svojem počelu, da duhovnom obnovom potvrdi vjernost Evanđelju, da sa svojega lica ukloni vjekovne naslage prašine. Crkve se pomlađuju otklanjajući vjekovnu prašinu i otkrivajući svoje mlado izvorno lice – zaključio je kardinal Comastri. (rv/bitno.net)