Započela 26. opća skupština Papinskoga vijeća za laike

Foto: Flickr/Lawrence OP

Foto: Flickr/Lawrence OP

“Naviještati Krista u digitalno doba” – pod tim je naslovom 5. prosinca započela 26. opća skupština Papinskoga vijeća za laike. Na tom će trodnevnom skupu znanstvenici, laici, i redovnici razgovarati o mogućnostima koje novi mediji pružaju poslanju nove evangelizacije.

U suočavanju s velikim izazovom nove evangelizacije, Crkva ima voditi računa o novim društveno-kulturnim prilikama globaliziranoga svijeta, među kojima nevjerojatni razvoj digitalnih obavijesnih sredstava zauzima posebno važno mjesto. Pojava je to koju ne treba svoditi samo na nove tehnologije komuniciranja – rekao je u razgovoru za Radio Vatikan kardinal Stanislaw Rylko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike.

Digitalni je svijet izazov koji, posebice mi, kršćani, trebamo znati hrabro prihvatiti… Internet može postati snažno sredstvo za evanđeoski navještaj na cijelom planetu. Za Crkvu je stoga otvoreno veliko misijsko područje na kojemu ne smije izostati nazočnost kršćana.

Na novinarov upit zašto je opća skupština Papinskoga vijeća za laike posvećena upravo toj temi, kardinal je kazao da se ta ustanova, budući da je za laike, osjeća posebno pozvanom suočiti se s tom temom. Jer, upravo su laici pravi protagonisti „digitalne revolucije” – istaknuo je kardinal te dodao da je veliki izazov u pitanju: kako živjeti kao građani u novom digitalnom svijetu, i pritom ne izgubiti vlastiti kršćanski identitet? Stoga ova skupština želi vjernicima laicima predložiti kako shvatiti, razlučiti i djelovati na tom važnom području. Napomenuvši da na Internetu, osim velikih mogućnosti, ne nedostaju varke i opasnosti, kardinal je istaknuo da je stoga potrebna opširna kampanja senzibilizacije i odgoja. Potrebno je odgajati, u školi i u obitelji, za ispravnu uporabu tog sredstva. Važno je objasniti i pomoći, posebno mladim naraštajima, kako napraviti dobar izbor. Valja učiniti sve moguće kako bi to sredstvo postalo sredstvo osobnoga rasta – ali i vjere! – a ne razarajući čimbenik – istaknuo je kardinal Rylko te dodao da je danas potrebno posebno dušobrižništvo „internetskoga pučanstva”.

IKA