Papa će Benedikt XVI. 11. listopada, na 50. obljetnicu početka Drugoga vatikanskog sabora, proglasiti otvorenom Godinu vjere.

Godina

Godina vjere će započeti slavljem u nazočnosti sinodskih otaca, sudionika XIII. opće skupštine, koja će se održati od 7. do 28. listopada o temi „Nova evangelizacija za prijenos kršćanske vjere“ – rekao je to u razgovoru za vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Nadbiskup je također najavio da će „metropolske misije“ biti proširene s 12 na 72 europska grada, u čemu se vidi jasno simboličko značenje; prelazi se, naime, s užega broja apostola, na širi broj prvih učenika poslanih od Krista.
Osvrćući se na jedan svoj neuobičajeni pothvat, na Svetu Misu koju je prije Božića služio u jednom od najvećih trgovačkih centara u Rimu, nadbiskup je Fisichella rekao da to znači uroniti u postupak nove evangelizacije u koji su već uključene brojne župe i pokreti na tom teritoriju, koji su razaznali nova mjesta na kojima se ljudi okupljaju. Znakovito je da je torinski nadbiskup, msgr. Nosiglia, o trgovačkim centrima govorio kao o novim oratorijima – napomenuo je nadbiskup Fisichella te dodao da su trgovački centri, naime, stvarno mjesta okupljanja, promišljeni i ostvareni da postanu novi trgovi, i to ne samo u novijim, nego i u starim gradovima.
Trgovački centri zacijelo udaljuju od ljepote povijesnih centara kako bi privlačili sjajem natpisa na trgovinama, ali – prema nadbiskupovim riječima – njihova je zasluga također što se u njima susreću najrazličitije osobe: muškarci i žene svih dobi – mladi, djeca, odrasli, stariji, obitelji, kao i osobe svih društvenih statusa. To znači da su postali prostor na kojemu ne može nedostajati nazočnost kršćana, koji su pozvani poticati, podsjećajući svijet da čovjek vrijedi više od onoga što potroši ili što kupi, jer ima odgovoriti na pitanje o smislu života.
Govoreći o pripremama, organizaciji i pothvatima povezanima s Godinom vjere, nadbiskup je primijetio da vrijeme pomalo pritišće, ali zanos koji se širi brojnim Crkvama u svijetu prisiljava nas – kako je rekao – da na sljedeću godinu gledamo s ciljem uistinu odgovarajuće priprave koja je vrijedna tog događaja. Jer, – objasnio je nadbiskup – prije bilo kakvoga pothvata potrebna je svijest Božjega naroda o oživljavanju vlastite vjere, poznavanju i češćem iskustvu susreta s Isusom, kako bi što više živio sa željom da bolje upozna sadržaje kršćanstva.
Napomenuvši da se radi i na web stranici koja će ponuditi sve korisne informacije kako bi se Godina vjere mogla djelotvorno živjeti, te kako bi se uspostavila komunikacija među raznim stvarnostima uključenima u obilježavanje te godine, nadbiskup se osvrnuo na podudaranje početka Godine vjere sa svečanim slavljem Svetoga Oca na kojemu će se spomenuti 50. obljetnice početka Drugoga vatikanskog sabora. To je vrlo važan trenutak budući da je Papa potpisao apostolsko pismo 11. listopada 2011., gotovo kao da želi podsjetiti da su obljetnice toliko važne da zaslužuju da ih se spomenemo, ali i da ih proslavimo. To je najbolji način da se spomenemo tog događaja koji je zacijelo obilježio XX. stoljeće povijesti Crkve.
Osvrnuvši se potom na veliku živost iskustva nove evangelizacije, te na stalne, svakodnevne zahtjeve za sudjelovanjem u novoj evangelizaciji Crkve, nadbiskup je napomenuo da je zahtjeva toliko da ih Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije teško uspijeva zadovoljiti. Pritom je spomenuo brojne susrete koji se održavaju na svim krajevima svijeta, na kojima se govori o novoj evangelizaciji i na kojima sudjeluje i predstavnik spomenutoga vijeća. Od Europe do Latinske Amerike, od Sjedinjenih Država do Australije, potrebno je upoznati sve s novom evangelizacijom kako bi ona postala svakodnevna – istaknuo je na kraju nadbiskup Fisichella.(rv/bitno.net)