Pacem in terris

Enciklika ‘Pacem in terris’ pape Ivana XXIII., objavljena prije točno 50 godina, bila je odgovor na potrebu za mirom koja je nazočna u ljudskoj duši – jedan je od zaključaka proizišlih na skupu održanom u subotu, 18. svibnja, u Rimu, u sjedištu časopisa „La civiltà cattolica“. Na aktualne se misli iz te enciklike, u razgovoru za našu radijsku postaju osvrnuo Roberto Morozzo della Rocca, profesor suvremene povijesti na rimskom sveučilištu Roma Tre, ističući da je znakove vremena papa Ivan shvaćao čimbenicima nade u povijesti, a oni postoje i danas. Nada je temelj našega kršćanskog života – napomenuo je profesor.

Činjenicu da je spomenuta enciklika najpoznatija enciklika XX. stoljeća, te da je najraširenija u cijelomu svijetu, profesor je Morozzo della Rocca objasnio upravo tom njezinom općom otvorenošću. Ona se, naime, ne obraća samo katolicima nego svim ljudima dobre volje, te stoga cijelomu čovječanstvu. Riječ je o pozivu na suradnju u svrhu dobra – primijetio je profesor te dodao – Zbog ratnih nedaća, o kojima je Ivan XXIII. razmišljao u enciklici, problem je bila suradnja među ljudima različitih kulturâ, podrijetlâ, i ideologija. Stoga je apel upućen ljudima dobre volje, poziv na suradnju u svrhu općega dobra.

Enciklika ‘Pacem in terris’ je i poziv na otkrivanje zajedničke čovječnosti. Profesor je s tim u vezi istaknuo uvjerenje da je papa Ivan našu čovječnost vidio zauzetu za opće dobro, odnosno kao ono što ujedinjuje, a ne što razdvaja. A oruđe je u tomu dijalog, razgovor, susret… Nisu to trenutci formalne politike, nego ponajviše ljudski susret o onomu što ujedinjuje – napomenuo je profesor Morozzo della Rocca. (rv/bitno.net)