Susret s Isusom – tu milost želimo u došašću. Papa je u propovijedi govorio o susretu s Gospodinom. Primijetio je da liturgija u ovom razdoblju predlaže brojne susrete s Isusom: susret s Majkom, sa svetim Ivanom Krstiteljem, s pastirima, sa svetim Kraljevima. To nam pak govori da je došašće vrijeme hoda, da se ide u susret Gospodinu, da nije vrijeme statičnosti – rekao je Papa.

Valja se pitati: „Kako ići u susret Isusu? Što je potrebno da Gospodina mogu sresti? Kako treba srce pripremiti za taj susret? U molitvi na početku mise, liturgija poziva na budnost u molitvi, na djelovanje u ljubavi i na radost u veličanju Boga. To pak znači da treba moliti, biti djelotvoran u bratskoj ljubavi, ne samo davati milostinju, nego i podnositi dosadne ljude; u kući podnositi djecu kada galame; muža ili ženu kad imaju problema ili pak svekrvu – primijetio je Sveti Otac, nastavljajući:

Zatim, uvijek treba činiti djela milosrđa i radosno zahvaljivati Bogu. Tako treba živjeti ovaj hod, ovu želju da sretnemo Boga. Ako tako idemo u susret Gospodinu, onda ga možemo sresti. U susretu nas očekuju iznenađenjâ, jer je On Gospodin iznenađenjâ. Ni Gospodin ne stoji; ja idem prema Njemu, a On prema meni; a kad se sretnemo, iznenadim se jer vidim da me on tražio, prije nego sam ja počeo tražiti njega – rekao je Papa.

Veliko je iznenađenje to da nam Gospodin prvi kreće u susret. On nas prvi traži, uvijek je prvi. On započinje hod kako bi nas našao. Tako je bilo i sa satnikom. Gospodin nam uvijek prethodi, prvi se pokreće; mi učinimo jedan korak, a On deset. Uvijek. Ne umara se u obilju svoje milosti, ljubavi i nježnosti, kako bi nas našao. Katkada i po malim stvarima: mi mislimo da je susret nešto veličanstveno, a tako je mislio i gubavac Naaman – kazao je papa Franjo dodavši:

I njega je Božje postupanje iznenadilo. Naš je Bog pun iznenađenja: traži nas, čeka, a od nas traži mali korak dobre volje. Dostatna je želja da ga sretnemo, a zatim, On će nam pomoći. Gospodin će nas pratiti tijekom našega života. Često će vidjeti kako se od Njega udaljavamo, a On čeka kao što otac čeka rasipnog sina – kazao je Papa.

Mnogo puta vidi da mu se želimo približiti i On nam dolazi u susret. Važno je susresti se s Gospodinom. Uvijek su me se snažno doimale tvrdnje pape Benedikta XVI., da vjera nije neka teorija, filozofija, neka ideja, već da je to susret s Isusom. Ako nisi sreo njegovo milosrđe, možeš naizust izgovarati Vjerovanje, a opet nemati vjere. Zakonoznanci su znali sve o dogmatici, o moralu onog vremena, ali nisu imali vjere, jer se njihovo srce udaljilo od Gospodina.

Udaljavati se ili željeti susret? Danas tražimo milost susreta. O Bože, Oče naš, pobudi u nama želju da s dobrim djelima idemo u susret Tvome Kristu. Daj nam milost da budemo budni u molitvi, djelatni u ljubavi i radosni u zahvaljivanju. Tako ćemo sresti Gospodina i doživjeti vrlo lijepo iznenađenje – zaključio je Papa.

Radio Vatikan | Bitno.net