Papa Franjo pozvao je na veću podršku zaposlenim majkama tijekom i nakon pandemije virusa korone, istaknuvši kako su žene potrebne u obnovi društva i ekonomije, piše CNA.

“Žene hitno trebaju pomoć pri skrbi za djecu te ne bi trebale biti diskriminirane u pogledu plaće i mogućnosti napretka, ili gubitka posla”, rekao je Papa u novoj knjizi-intervjuu koja će na talijanskom biti objavljena 16. ožujka.

“Umjesto toga, njihova prisutnost sve je dragocjenija u središtu procesa društvene, političke, poslovne i institucionalne obnove”, istaknuo je Franjo.

Papa je ukazao na primjer uloge Blažene Djevice Marije u “preporodu čovječanstva” i naglasio da bi ženama trebalo dati prostora za pomoć pri oblikovanju bolje budućnosti.

Papa Franjo naglasio je da bi žene – ako im se pruži više podrške – mogle dati “odlučni doprinos rekonstrukciji ekonomije i društva sutrašnjice jer žene svijet čine prekrasnim, a različite kontekste čine uključivijima”.

“Dok svi pokušavamo iznova graditi, ne možemo prijeći preko činjenice da preporod čovječanstva započinje sa ženom. Spasenje je rodila Djevica Marija, zbog čega nema spasenja bez žene”, rekao je.

Papa je podcrtao i ključan značaj dječjeg provođenja vremena s roditeljima i važnost učenja od roditelja.

“Igrajući se s ocem i majkom, dijete uči biti zajedno s ljudima, uči o postojanju pravila i potrebi da ih se poštuje, i stječe samopouzdanje koje će mu pomoći u trenutku izlaska u izvanjsku stvarnost, u svijet”, rekao je papa Franjo.

Papa je rekao da djeca svojim roditeljima pomažu “ostati skromnima” i razumjeti što je doista najvažnije u životu.

“Za djecu, prvo dolaze roditelji. Ostalo dolazi kasnije: posao, putovanja, uspjesi i brige. I to štiti od iskušenja narcisoidnosti i pretjeranog ega, u koje pojedinac svakodnevno riskira upasti”, rekao je.

Komentari pape Franje pojavljuju se u knjizi-intervjuu Domenica Agassoa mlađega. Naslov knjige jest “Bog i budući svijet”, a bit će objavljena 16. ožujka.

U knjizi Papa odgovara na pitanja o društvenim problemima produbljenim aktualnom pandemijom, poput ekonomske nejednakosti i društvene nepravde.

Papa je u knjizi posebno osudio “zloćudni krug” oružanog nasilja, siromaštva i eksploatacije, pozivajući na međunarodni dogovor o političkom smjeru djelovanja.

“Bratski ujedinjena, ljudska bića sposobna su suočiti se s uobičajenim prijetnjama, bez daljnjih kontraproduktivnih uzajamnih optužbi, iskorištavanja problema, kratkovidnog nacionalizma, propagande zatvorenosti, izolacionizma i drugih oblika političke sebičnosti”, rekao je papa Franjo.